Офіцер-«кіборг» Віталій Баранов помер у віці 56 років

12:59, 09.10.2023
Офіцер-«кіборг» Віталій Баранов помер у віці 56 років

Підполковник ЗСУ Віталій Баранов ("Біба") очолював 206-й батальйон 241-ї бригади тероборони. (facebook.com/konstantin.vinnichenko.5)

Відомий «кіборг» підполковник Збройних сил України Віталій Баранов (позивний "Біба") помер 8 жовтня у віці 56 років.

 

Він захищав Донецький аеропорт, а після початку повномасштабної війни очолив один з підрозділів тероборони - 206-й батальйон.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє ветеран АТО Костянтин Вінниченко у Фейсбуці.

 

За неофіційними даними, комбат помер через проблеми з серцем на командному пункті в зоні бойових ій на Донеччині.  

 

"Всюди, де було важко та небезпечно, ти був завжди один з перших. Твоє слово, думка, позиція були завжди сильними й вирішальними там, де було складно. Твоє життя — це постійна боротьба, боротьба мудрого воїна. Вічна тобі слава, друже! Честь", — написав Вінніченко.

 

 

Відомо, що Віталій Баранов був командиром батальйону 90-ї десантно-штурмової та комбат 206-го батальйону. Також смерть підтвердила координаторка Уповноваженого з питань осіб зниклих безвісти Марія Петришин. Вона додала, що Баранов очолював 206-й батальйон у 241-їй бригаді територіальної оборони.

 

Віталій Баранов родом з міста Коростишів в Житомирській області. Він народився 10 квітня 1967 року. У 1988 році закінчив Камʼянець-подільське вище військове інженерно-командне училище й до 2004 року служив в Збройних силах.

 

З початком війни у 2014 році повернувся у стрій попри те, що військкомат не одразу мобілізовував офіцера. У вересні 2014 року його все ж мобілізували у 90-у окремий аеромобільно-десантний батайльон на посаду помічника командира батальйону.

 

Під час боїв обороняв Донецький аеропорт, воював в Опитному, Водяному та Пісках. З вересня 2015 року був демобілізований у запас.

 

Офіцер із серпня 2022 року був командиром 206-го батальйону ТрО, воював в Миколаївській, Херсонській та Харківській областях. Також обороняв Бахмут.

 

"Саме під Бахмутом було особливо гаряче. У буквальному розумінні цього слова. Саме під час оборони цього міста наш підрозділ зазнав найбільших втрат", – казав Віталій в інтерв'ю АрміяInform.

 

Також Віталій Баранов був нагороджений орденами Богдана Хмельницького III ступеня і II ступеня у 2015 та 2016 роках відповідно.

 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Побачивши «там» смерть друзів, «тут» я перестав поспішати» — захисник ДАПу Віталій Баранов.