Скандал в Інституті журналістики: студенти вимагають звільнити викладача

11:02, 19.02.2024
Скандал в Інституті журналістики: студенти вимагають звільнити викладача

Студенти Інституту журналістики вимагають звільнити Микиту Василенка. (Фото: Фейсбук сторінки викладача.)

Звільнити викладача Микиту Василенка вимагають студенти Навчально-наукового інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Його звинувачують у просуванні сексистських і проросійських ідей.

 

Як інформує УМ, про це повідомило Суспільне.

 

Він вже отримав догану, однак посади не позбувся, розповіла у соцмережах студентка вишу та військовослужбовиця Оксана Паращак.

 

Дівчина у коментарі для hromadske також зазначила, що торік студенти офіційно зверталися до тодішнього очільника інституту Володимира Різуна. Вони скаржилися на "відверту проросійську та сексистську позицію" Василенка та просили звільнити його з вишу.

 

У листі мовилось, зокрема, про те, що "у час повномасштабної війни Росії проти України цей викладач розповідає студентам на заняттях про "велич Росії". Лист тоді підписало понад 170 студентів ННІЖ.

 

Тодішній директор інституту Різун заявив, що не має повноваження кваліфікувати докази як порушення. Тож студенти звернулися до уповноваженого з прав людини Дмитра Лубінця.

 

Паращак поінформувала, що омбудсмен у січні цьогоріч відповів, що постійна комісія Вченої ради КНУ імені Тараса Шевченка з питань етики створила робочу групу, аби з'ясувати деталі конфлікту.

 

Комісія визнала факти порушень етики й те, що формальний підхід керівництва, Вченої ради та студентського парламенту ННІЖ до цих порушень призвели до репутаційних втрат інституту та університету загалом. На підставі висновків комісії Василенку та очільниці кафедри, на якій він працює, оголосили догану.

 

У студпарламенті ННІЖ також оприлюднили свою позицію. Там зауважили, що категорично засуджують позицію та висловлювання Микити Василенка і вважають неприпустимим його роботу на посаді викладача. І кажуть, що зроблять усе можливе, щоб справедливість перемогла.

 

Раніше ми повідомляли про те, що освітній омбудсмен Сергій Горбачов днями запропонував карати педагогів за булінг, мобінг та колабораціонізм.

 

Як повідомляла УМ, Студенти Львівської політехніки «бунтували» через заяви професорки Фаріон.

 

Згодом Галицький райсуд Львова категорично відмовив Ірині Фаріон у задоволені позову щодо поновлення її на посаді професорки кафедри Національного університету "Львівська політехніка".