У Регенсбурзі відбувся проукраїнський мітинг, фото

15:28, 27.02.2024
У Регенсбурзі відбувся проукраїнський мітинг, фото

Це вже далеко не перша демонстрація, організована українцями Регенсбургу. (Фото: Юлія ДРАГАН)

Два роки незламності і 10 років боротьби - під такими гаслами українці зібралися на одній з центральних площ баварського міста Регенсбург 24 лютого.
 
Учасники були з жовто-блакитними прапорами, фотографіями полеглих воїнів, плакатами-закликами зупинити війну та підтримати Україну. 
 
Українсько-баварське об’єднання «Hromada Regensburg e.V.» спільно з «Пласт Регенсбург» організувало мітинг єдності для того, аби нагадати Європі, що війна триває – тільки за час повномасштабного вторгнення росії в Україну загинуло понад 13 тисяч цивільних, а по всьому світові розкинуто 6 мільйонів українських біженців. 
 
Це вже далеко не перша демонстрація, організована українцями Регенсбургу. Українське місцеве об’єднання вже вдруге збирається 24 лютого, вже двічі на День незалежності, а кількість проведених за ці два роки концертів, майстер-класів, лекцій тощо – не порахувати.
 
 
 
Голова організації «Hromada Regensburg e.V.» Олександр Головченко у своїй промові зазначив: попри те, що в такі важкі дати дуже важко говорити, ми маємо не зупинятися й не втрачати нагоди підтримувати Україну у будь-який можливий для нас спосіб.
 
 
Меркиня міста Регенсбург, Гертруда Мальц-Шварцфішер, також була присутня на мітингу. Вона заявила – українці можуть розраховувати на підтримку міста стільки, скільки буде потрібно.
 
                                                       Гертруда Мальц-Шварцфішер.
 
«Ми сьогодні зібралися тут, щоб показати свою солідарність з народом України. (...) Ця війна стосується кожної й кожного. Вона зруйнувала європейське уявлення, що мир та спокій – це щось, що розуміється саме собою. (...) Регенсбург, як місто-побратим Одеси, щодня в контакті з одеситами й одеситками. Ми щодня розуміємо, наскільки важливо проявляти свою солідарність та підтримку тим, хто досі знаходиться в Україні. Ми хочемо запевнити вас, дорогі українці, що ми завжди стоятимемо на вашому захисті не тільки під час війні, а й значно довше. Знайте, що ми ніколи не зупинимо нашу підтримку. Дозвольте сьогодні показати, наскільки для нас є важливим мир в Україні. Я хотіла б сьогодні подякувати вам за вашу силу, витримку, які ви показуєте щодня. Ще більше хотіла б побажати вам миру та волі Україні. Слава Україні!», – промовила Гертруда Мальц-Шварцфішер.
 
У цю сонячну, втім трагічну для українців суботу з промовами виступало багато членів та партнерів громади. Український ансамбль «Світанок» підтримував подію музично. 
 
                                                                                              Ансамбль «Світанок».
 
Крім того, Отець Сергій, священник української православної церкви провів молитву за мир в Україні, а представник німецько-ізраїльського товариства виступив зі словами підтримки від ізраїльського народу.
 
                                                                                  Отець Сергій, священник УПЦ
 
                                                                                     Деніс Форстер від Jugendforum
 
Звичайно ж, цей мітинг мав також й благодійну місію: «Hromada Regensburg e.V.» наразі найбільше опікується Харковом, для якого планують закупити евакуаційні вакуумні матраци. Громада радо приймала пожертви.
 
 
Підтримувати країну та наближати будь-яким способом перемогу, навіть якщо територіально не на Батьківщині – це те, чого зараз дуже потребує Україна. 
 
Ксенія ЛЯПІНА
 
 

Як повідомляла «УМ», президентка Словаччини Зузана Чапутова висловила підтримку українцям, які зібралися на мітингу в Братиславі у день другої річниці повномасштабного вторгнення рф. Зокрема, пані Чапутова особисто прийшла на мітинг та поспілкувалася з людьми.