Електронний кабінет військовозобов’язаного: закон вступив у силу

13:52, 03.04.2024
Електронний кабінет військовозобов’язаного: закон вступив у силу

Опубліковано Закон про електронний кабінет військовозобов’язаного. (Фото з відкритих джерел)

У парламентській газеті "Голос України" у середу 3 квітня опубліковано Закон № 3949-IX "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних в державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану" (законопроєкт № 10062). Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

 

Як інформує УМ, цьому передував законопроєкт № 10062.

 

Зокрема, Закон містить норми про:

 

інформаційну взаємодію між державними реєстрами у зв'язку з набуттям статусу учасника бойових дій;

 

встановлення можливості громадян України подати заяву (звернення) в паперовій або електронній формі відповідно до Закону України «Про особливості надання публічних (електронних публічних) послуг», і, зокрема, засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг та/або Єдиного державного реєстру ветеранів війни до відповідних державних органів для набуття статусу учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім'ї загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України;

 

встановлення особливостей набуття статусу учасника бойових дій під час дії воєнного стану на підставі довідки про безпосередню участь особи у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв'язку з військовою агресією рф проти України оформленою в електронному вигляді.

 

Визначено, що Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов'язаних та резервістів (далі - Реєстр) - електронна інформаційно-комунікаційна система, призначена для збирання, зберігання, обробки та використання даних про призовників, військовозобов'язаних та резервістів, створена для забезпечення військового обліку громадян України.

 

До Реєстру заноситимуться та зберігатимуться в базі даних Реєстру такі відомості:

 

1) персональні дані призовників, військовозобов'язаних та резервістів;

 

2) службові дані призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

 

Крім того, буде створено Електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного, резервіста.

 

Електронний кабінет - це персональний кабінет (захищений відокремлений веб-сервіс), за допомогою якого призовнику, військовозобов'язаному, резервісту, який пройшов електронну ідентифікацію, надається доступ до інформації про його персональні та службові дані, а також до послуг. Електронна ідентифікація особи здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису чи інших засобів електронної ідентифікації, які дають змогу однозначно встановити особу.

 

Варто додати, що в підписаному 2 квітня Президентом України Володимиром Зеленським законі про запуск електронного кабінету військовозобов'язаного - не прописані норми вручення повісток за допомогою цієї платформи. Про це заявила заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко в ефірі телемарафону "Єдині новини".

 

"За законом, який було ухвалено та підписано, жодного положення щодо електронного вручення повісток зараз немає", – уточнила вона. Посадовиця додала, що е-кабінет військовозобов'язаного використовуватиметься винятково для поновлення військово-облікових даних.

 

Як повідомляла УМ, додаткова мобілізація потрібна, але не півмільйона.