Начмеда Антона Шевчука понизили в посаді за скаргу на неякісні турнікети

13:16, 08.03.2024
Начмеда Антона Шевчука понизили в посаді за скаргу на неякісні турнікети

Антон Шевчук повідомив про неякісні турнікети у 82-ої бригади десантно-штурмових військ у нього проводили обшуки, намагалися притягнути до відповідальності за самовільне залишення частини та врешті перевели в іншу бригаду. (Фото: Слідство.Інфо)

Начальника медичної служби 82-ї окремої десантно-штурмової бригади Антона Шевчука, який попросив Командування медичних сил замінити неякісні китайські турнікети, після суворої догани від командування перевели на нижчу посаду в інший підрозділ.

 

Як інформує УМ, про це повідомили  Антон Шевчук українським ЗМІ та "Слідство.Інфо".

 

"Мені не шкода, що все так сталося. Не посада робить людину, а людина посаду. Після того, як ВСП написало, що неякісні турнікети – це моя "власна думка", у деяких бригадах ці турнікети замінили, я зустрічався з кількома начмедами.

 

Ганна Маляр тоді за тиждень заявила, що військовим видали 80 тисяч якісних турнікетів, це означає, що 40 тисяч людей отримали шанс вижити. Шкода тільки, що після цього мене поставили на ту посаду, де я в принципі нічого не можу зробити для забезпечення.

 

Держава стільки грошей вгрохала в моє навчання, а тепер я буду начальником відділення. Втім сподіваюся, що мій приклад показав іншим, що можна боротися за хороші аптечки та турнікети. Не я ж один бачив ці проблеми", - розповів Антон Шевчук.

 

У сво чергу видання "Слідство.Інфо" повідомило, що коли Шевчук потрапив до лікарні його замінили іншим військовим та відправили на запасний командний пункт й наказали чекати подальших розпоряджень.

 

Він пробув там майже місяць, поки його не перевели на нижчу посаду начальника евакуаційного відділення медичної роти у нову механізовану бригаду Сухопутних військ. До цього Шевчук служив у Десантно-штурмових військах.

 

Крім цього, за словами Шевчука, у нього проводили обшуки правоохоронці. Каже, що шукали незареєстровану зброю. Також Шевчук розповів журналістам "Слідство.Інфо", що його намагалися притягнути до відповідальності, нібито, за самовільне залишення частини, поки він був у лікарні.

 

Нагадаємо, що історія з неякісними китайськими турнікетами у 82-ій бригаді, яку 20 липня 2023 року оприлюднила в соцмережах волонтерка Оксана Корчинська, запустила велике суспільне обговорення проблем тактичної медицини в Україні. Тим часом Командування Медичних сил "підтвердило ефективність турнікетів".

 

31 липня 2023 року комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки заслухав командування Медичних сил щодо ситуації з такмедом і дав йому два тижні на перевірку всіх аптечок військовослужбовців в Україні. У середині серпня 2023 року стало відомо, що правоохоронці розслідують кримінальне провадження щодо можливих порушень при формуванні аптечок для ЗСУ.

 

26 серпня 2023 року Начмеду 82-ї окремої десантно-штурмової бригади Антону Шевчуку, який попросив замінити неякісні турнікети, оголосили сувору догану. Офіційно в наказі йдеться, що він порушив п’ять пунктів Статуту внутрішньої служби ЗСУ та один з пунктів Дисциплінарного статуту ЗСУ. Також у документі з посиланням на рішення комісії, яка приїздила до бригади з КМС, йдеться про те, що "інформація про неналежну якість турнікетів є нічим не підтвердженою особистою думкою начальника медичної служби Шевчука А.А".

 

Як повідомляла УМ, начмед отримав сувору догану через прохання щодо китайських турнікетів.