Вставні зуби Черчилля продали за 18 000 фунтів, фото

18:18, 07.02.2024
Вставні зуби Черчилля продали за 18 000 фунтів, фото

Вставну щелепу Вінстона Черчилля продали на аукціоні за $22,7 тисячі — з нею він оголошував свої знамениті промови. (Фото: The Cotswold Auction Company)

На аукціоні продали вставну щелепу Вінстона Черчилля за 22,7 тисячі доларів, це понад 853 тисячі гривень. Проданий протез Черчилль носив, коли оголошував свою знамениту промову «Ми битимемося на пляжах» під час Другої світової війни в 1940 році.

 

Як інформує УМ, про це повідомила ВВС.

 

Протез спеціально створили так, щоб зберегти природну особливість Черчилля — він трохи шепелявив. Більшу частину свого життя Черчилль страждав від проблем із зубами та втратив кілька ще у 20 років, тож вставна щелепа була настільки важливою, що Черчилль завжди носив із собою два екземпляри про всяк випадок.

 

Протез із кількома верхніми зубами — один із небагатьох комплектів, виготовлених для Черчилля на початку Другої світової війни. Імовірно, загалом їх було чотири.

 

 

Один із протезів поховали разом із Черчиллем, ще один подарували музею Королівського коледжу хірургів у Лондоні. У підписі на стенді зазначено, що «добре підігнаний зубний протез був найважливішою фізичною та психологічною опорою» для Черчилля.

 

«Це дозволило йому говорити ефективно, що є життєво необхідною якістю для будь-якого політика, особливо для того, чиї ораторські навички відіграли вирішальну роль у його успіху. Усе доросле життя Черчилля переслідував страх втратити здатність говорити», — йдеться в описі до експоната.

 

Також на аукціоні за $14,5 тисячі продали мікрофон, у який Черчилль оголосив про закінчення Другої світової війни.

 

Як повідомляла УМ, Боріс Джонсон: Черчилль і ми.