Кальмару-вампіру 183 млн років: німецькі палеонтологи знайшли скам’янілості молюска, фото

11:01, 29.02.2024
Кальмару-вампіру 183 млн років: німецькі палеонтологи знайшли скам’янілості  молюска, фото

Скам'янілості вампіроморфа, якому 183 мільйони років. (Фото: Journal of Palaeontology)

Скам’янілості кальмара-вампіра (вампіроморфа), якому орієнтовно 183 мільйонів років, знайшли німецькі палеонтологи. Це один з вимерлих видів молюсків.

 

Його останки під час розкопок у Башаражі на південному сході Люксембургу виявили троє палеонтологів. Скам’янілості бул у "відмінному стані", що дало змогу провести детальне дослідження.

 

Як інформує УМ, про це повідомило видання  Phys.org.

 

У своїй статті, опублікованій у Швейцарському журналі палеонтології, дослідники Роберт Вайс, Бен Туй та Дірк Фукс зазначили, що ця знахідка – рідкісна через свій вцілілий стан.

 

Завдяки цьому вони змогли детально вивчити структури м'яких тканин істоти, зокрема очей та м’язів. Збереглося навіть скам’яніле чорнило. Цей раніше невідомий вид кальмарів-вампірів назвали Simoniteuthis michaelyi.

 

Науковцям вдалося встановити, що ця істота померла під час поїдання двох маленьких риб. Також вони визначили, що довжина кальмара-вампіра становила 38 сантиметрів.

 

Детальна карта промислової зони Edward Steichen на північний схід від міста Bascharage на південному заході Люксембургу. Ділянка, позначена чорною зірочкою, відповідає місцю знахідки.

 

Згідно з дослідженнями, цей вампіроморф мешкав на мілководді острова, що колись існував на місці Башаража. Вода на дні моря, де він свого часу опинився, була погано насичена киснем, тому вампіроморф задихнувся.

 

Специфіка цього місця завадила іншим істотам харчуватися його рештками, тому скам’янілості залишилися неушкодженим.

 

Кальмари-вампіри (вампіроморфи) – це вид головоногих молюсків. Раніше дослідники виявили кілька видів вампіроморфів, деякі з яких вже вимерли. Для цього команда дослідників додатково вивчила скам'янілі рештки вампіроморфа, знайдені на місці розкопок у Башаражі у 2022 році. Останки датовані раннім Юрським періодом.

 

Особливість вампіроморфів полягає у тому, що у них є біолюмінесцентні органи та довгі втягувальні щупальці. Це відрізняє їх від інших кальмарів та восьминогів.

 

Нагадаємо, міжнародні вчені знайшли підказку щодо глобального потепління у ДНК восьминогів.

 

Як повідомляла УМ, Знищений 350 років тому: американці методами генної інженерії «воскресять» Додо.