Полковник ЗСУ Іван Без’язиков звільнений з полону бойовиків через 23 місяці (фото)

21:12, 05.07.2016
Полковник ЗСУ Іван Без’язиков звільнений з полону бойовиків через 23 місяці (фото)

Іван Без'язиков одразу після звільнення.

Начальник розвідки розформованого 8-го армійського корпусу Іван Без’язиков провів у полоні 23 місяці. Звільнення 45-річного полковника відбулося лише у вівторок ввечері. В середу він має бути у Києві. У Житомирі на нього майже два роки чекали і боролися за його звільнення старенька мати, дружина і троє дітей.

 

Про звільнення мужнього розвідника першим повідомив прес-секретар Президента України Святослав Цеголко.

 

«Голова СБУ щойно доповів Президентові про звільнення полковника Збройних сил Івана Без’язикова, який перебував у полоні з серпня 2014 року», - написав Цеголко на своєму Twitter.

 

Пізніше перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко повідомила деякі деталі звільнення.

 

«Ми довго розшукували Івана Без'язикова, бо його утримували не в СІЗО чи колишньому приміщенні донецького СБУ, а в іншому місці. Бойовики не підтверджували нам його місцезнаходження, не давали інформацію, де він, стверджували, що немає в них такого. І ось наприкінці минулого року нам вдалося розшукати, дізнатися, де його утримують. Почалася важка робота зі звільнення», - написала пані Геращенко на своїй сторінці у Facebook.

 

Ірина Геращенко також повідомила, що полковник Без'язиков, одразу після звільнення, обійняв свою родину, дружину Маргариту і оприлюднила фото зустрічі. На  думку пані Геращенко, є символічним, що Івана Без'язикова звільнено в день звільнення Слов'янська.

 

 

Полковник ЗСУ Іван Без’язиков потрапив у полон 16 серпня 2014 року на Донеччині. Сталося це коли він, як переговірник, разом із двома бійцями, пішов із білим прапором до терористів, щоб забрати поранених і вбитих після бою поблизу села Степанівка.

 

 

Дружина Маргарита у багатьох інтерв’ю раніше розповідала, що Іван ходив не вперше на такі переговори. Однак того разу щось пішло не так. За словами жінки, друзі полковника припускали, що його здали «свої». Мовляв, не дарма розповсюджувалися чутки, що він зрадив Батьківщину у полоні, щоб завадити переговорам про його звільнення.

 

Дружині погрожували розправою через соцмережі бойовики, тож вона тривалий час боялася водити маленького сина в дитячий садок. Утім, коли жінка вичерпала усі спроби добитися звільнення через офіційні структури, вона записала відкрите відеозвернення до Президента Порошенка, а також звернулася особисто до депутата Ірини Геращенко, яка курує питання звільнення військовополонених.