Мери Карплюк і Федорук можуть «сісти» за грати на 6 чи навіть 12 років (фото)

16:02, 21.07.2016
Мери Карплюк і Федорук можуть «сісти» за грати на 6 чи навіть 12 років (фото)

Міським головам Ірпеня і Бучі – Володимиру Карплюку і Анатолію Федоруку загрожує від 6 років позбавлення волі, але якщо їм інкримінують статтю про перевищення службових повноважень, то строки покарання можуть збільшитися до 12 років.

 

Про це голова Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генпрокуратури Володимир Гуцуляк повідомив під час брифінгу у четвер. На офіційному сайті Генпрокуратури також опубліковані фото обшуку садиби Федорука. 

 

«Наразі мерам інкримінується стаття 364 ККУ (зловживання своїм службовим становищем), вона передбачає до 6 років ув’язнення. Однак є підстави  інкримінувати перевищення службових повноважень за статтею 191. У такому разі їм загрожуватиме до 12 років тюрми», - сказав пан Гуцуляк.

 

 

За словами Володимира Гуцуляка, слідчі Генпрокуратури спільно з колегами з СБУ та МВС  проводять 31 обшук у рамках справи мерів Бучі та Ірпеня. Зокрема, через слідчі дії у четвер не працює міськрада Бучі. Обшуки тривають не лише в садибах Карплюка і Федорука, але й на окремих фірмах.  

 

«Йдеться про обшуки у приміщеннях підприємств та установ, що брали участь у складенні документів на передачу земель. Ми встановлюємо повне коло причетних. У майбутньому будуть підозри іншим особам», - зазначив голова Департаменту Генпрокуратури.

 

 

Володимир Гуцуляк повідомляє, що міських голів Ірпеня і Бучі підозрюють у незаконному відчуженні у держави 890 га земель лісогосподарського призначення, в результаті чого держава втратила сотні мільйонів гривень.

 

«Зокрема, розслідується незаконне надання у власність 14 га землі, шляхом передачі на 141 підставну особу, а потім першому заступнику голови Верховної Ради (на той час) Ігорю Калетнику», - зазначив Гуцуляк.

 

Генпрокурор Юрій Луценко додає на своїй сторінці у Facebook, що «підозрювані посадові особи протягом 2006-2012 років незаконно відвели у власність земельні ділянки своєму оточенню і потрібним людям з Києва».

 

«Цікаво, що після того, як Генпрокуратура після Революції через суд повернула ці землі в держвласність, ділки почали її дерибанити по новому. Дякуючи громадським активістам, народним депутатам та зусиллям правоохоронців, розкраданню за високими парканами покладено край», - пише Луценко.

 

 

Під час обшуку будинку мера Бучі Федорука вилучені коштовності, гроші та документи. Але точну суму прокуратура не називає. І якщо Федорук зараз перебуває у Бучі, то місцезнаходження його кума Карплюка слідству невідоме.

 

 

Володимир Гуцуляк каже, що якщо підтвердиться інформація про те, що мер Ірпеня вчасно втік завдяки «зливу інформації» у правоохоронних органах чи спецслужбах, тоді цих інформаторів вирахують і покарають.

 

Сам Володимир Карплюк у Facebook та в телефонних коментарях пресі уникає відповіді про місце свого перебування. За неофіційними даними, вночі мер Ірпеня поспішно вилетів до Польщі.