Проект «Турецький потік» суперечить інтересам України і Європи

15:58, 12.08.2016

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін вважає, що відновлення контактів Росії та Туреччини не погіршить українсько-турецькі відносини, проте відновлення проекту «Турецький потік» суперечить інтересам не тільки Української держави, а й усієї Європи.

 

Про це пан Клімкін розповів в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна» у п’ятницю.

 

«Економічне співробітництво між Туреччиною і Росією в багатьох сферах буде відновлено. І принаймні один проект, який зараз обговорюється, суперечить інтересам не тільки України, але і Європи. Це «Турецький потік» - газопровід з Росії в європейську частину Туреччини і далі на цільові ринки країн центральної та південної Європи», - сказав Павло Клімкін.

 

Міністр закордонних справ зазначив, що Україна щодо Угоди про асоціацію з ЄС «приймає на себе європейські правила, зобов'язання в рамках енергетичного співтовариства».

 

У свою чергу, Росія, за словами пана Клімкіна, прагне «обійти Україну і створити газовий хаб на території Туреччини, який не підпадатиме під європейські правила».

 

Водночас, міністр Клімкін переконаний, що до погіршення українсько-турецьких відносин контакти Анкари з Москвою однозначно не призведуть.

 

Нагадаємо, під час двосторонніх переговорів у Сакт-Петербурзі 9 серпня президенти Росії і Туреччини - Володимир Путін і Реджеп Ердоган вирішили реанімувати проект «Турецький потік», який передбачає прокладення газопроводу по дну Чорного моря.