Депутат Лещенко стверджує, що гроші в Януковича брали Ларрі Кінг і Олег Тягнибок

12:16, 19.08.2016
Депутат Лещенко стверджує, що гроші в Януковича брали Ларрі Кінг і Олег Тягнибок

Народний депутат Сергій Лещенко заявляє про те, що є всі підстави говорити про те, що гроші з так званої «чорної каси» Партії регіонів, створеної за часів президентства Януковича, отримували американський журналіст і телеведучий Ларрі Кінг, а також керівництво партії «Свобода».

 

Про це пан Лещенко заявив під час спільної прес-конференції із редактором видання «Українька правда» Севгіль Мусаєвою-Боровик в Києві у п’ятницю.

 

За його словами, відомий телеведучий Ларрі Кінг отримав щонайменше 225 тис. доларів з «тіньової каси» Партії регіонів за інтерв'ю з колишнім прем'єр-міністром Миколою Азаровим у 2011 році.

 

 

Сергій Лещенко також повідомив, що в списку реципієнтів у «чорній касі» Януковича фігурує партія ВО «Свобода». На підтвердження слів Лещенка, видання «Українська правда» опубілкувала окремі записи з документів «амбарної книги ПР».

 

«У наявних у нашому розпорядженні файлах є платіж у розмірі 200 тисяч доларів від 4 листопада 2010 року за підписом регіонала Віталія Калюжного. Платіж супроводжується таким описом – «ВО «Свобода», комісії», - йдеться у публікації видання.

 

Водночас, у партії «Свобода» заявили, що вважають необгрунтованими і непідтвердженими заяви депутата Сергія Лещенка про нібито виділення політичній силі грошей з «тіньової каси» Партії регіонів.

 

Глава секретаріату ВО «Свобода» Олександр Мирний висловив сумніви в достовірності оприлюдненої Лещенком копії сторінки, де є інформація про нібито виділення грошей «Свободі».

 

«Те, про що він заявляє, нехай опублікує, потім будемо розмовляти. Але, думаю, йому це навряд чи вдасться. Слова пана Лещенка коментувати – себе не поважати. По-перше, я не розумію, про що йде мова. Лещенко щось має на руках чи ні, у мене цього точно немає. Якби «Свободу» фінансувала будь-яка інша, владна структура чи хтось із бізнесменів, у «Свободи» було б набагато більше можливостей себе розрекламувати», – заявив пан Мирний.

 

«Ми закликали голову НАБУ Артема Ситника, так само як у випадку з Манафортом, навести інформацію, скільки разів згадується «Свобода» в тіньовій бухгалтерії Януковича та які суми фігурують в цьому контексті», - відреагував Сергій Лещенко у Facebookна спростування «свободівців». 

 

Серед іншого, депутат Лещенко заявив, що Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) має допитати керівника передвиборчого штабу кандидата в президенти США від Республіканської партії Дональда Трампа Пола Манафорта на території США у зв'язку із інформацією про отримання ним 12,7 млн. доларів з «чорної каси» Януковича.

 

Нагадаємо, що так звана «чорна бухгалтерія» Партії регіонів, яка стосується виплат у 2012 році, була знайдена під час пожежі в офісі ПР в розпал Революції гідності. Зокрема, у знайденій «амбарній книзі» Януковича йдеться про те, як фінансувалася партія, куди витрачалися кошти тощо.

 

 Масив документів переважно складається з розписок про отримані суми коштів iз прізвищами особи, підписами та вказаними цілями платежів. Загалом, за вказаний період видатки партії Януковича становили близько 66 млн. доларів.

 

Ці документи ще наприкінці травня 2016 року передав до Національного антикорупційного бюро екс-заступник голови СБУ Віктор Трепак. Відтак саме НАБУ розпочало кримінальне провадження за даними фактами.