Порошенко обіцяє безвіз вже за місяць

00:05, 24.10.2016
Порошенко обіцяє безвіз вже за місяць

Петро Порошенко під час інтерв'ю.

Документи про надання Україні безвізового режиму будуть підписані і ратифіковані Європарламентом до 24 листопада. Адже саме на цю дату припадає саміт «Україна-ЄС», до відкриття якого всі бюрократичні процедури мають бути завершені.

 

Про це заявив Президент Петро Порошенко в інтерв'ю трьом українським телеканалам, яке вийшло в ефір в неділю ввечері. 

 

«Я упевнений у тому, що документи про надання Україні безвізового режиму повністю будуть підписані і ратифіковані Європарламентом, немає жодного сумніву. Можу навіть сказати, до якої дати -  до 24 листопада. Чому? Бо 24 листопада відбудеться саміт «Україна-ЄС», і ми домовилися, що на цей саміт документи будуть готові», - зазначив Порошенко.

 

Глава держави додав, що Україна заручилася повною підтримкою найбільшої фракції Європарламенту у цьому питанні – Європейської народної партії.

 

«Ми також говорили з президентом Європарламету Мартіном Шульцем, який представляє соціалістів, і також заручилися підтримкою цієї фракції. Отримали підтримку лібералів, консерваторів і маємо абсолютну більшість у Європарламенті щодо ратифікації угоди про безвізовий режим», - переконаний Президент України.

 

Затримку із запровадженням безвізового режиму Порошенко пояснює розробкою механізму призупинення безвізового режиму для країн (так званого suspension mechanism). Однак, ця затримка  пов'язана не з Україною, а з деякими країнами Близького Сходу.

 

 «Зараз у нас є запевнення, що наші переговори прискорили розгляд цього «механізму призупинення», йшлося про суперечку між повноваженнями Європарламенту та Єврокомісії. Скажу відверто, хотіли використати позитивне ставлення до України для того, щоб прискорити ці позиції. Сподіваюся, що порозуміння буде знайдено, наступного тижня буде проголосовано «призупинення», буде знайдено компроміс і Україна отримає рішення про безвіз до 24 листопада», - додав глава держави.

 

Порошенко також наголосив, що окрім рішення про безвізовий режим для громадян, будуть збільшені квоти на експорт української продукції в країни ЄС.

 

«Це перший, наголошую, односторонній крок з боку Євросоюзу на підтримку України»,  - каже Президент.

 

За його словами, також зараз очікується прогрес у питанні макрофінансовоі допомоги у розмірі 600 млн. євро, яку Україна має отримати за рішенням Євросоюзу.

 

Серед іншого, Порошенко повідомив, що доручив міністру МЗС Павлу Клімкіну вирушити до Нідерландів для просування ратифікації Угоди про асоціацію Україна-ЄС. Разом із паном Клімкіним до Нідерланлів вирушить і «потужний депутатський десант».

 

«Україна виконала усі умови щодо асоціації. Угоду було ратифіковано усіма 28 країнами, у тому числі Нідерландами, і ратифікаційні документи були підписані королем. Проблема полягала у тому, що якби передали документи на 4 дні раніше у Брюссель, проблеми б не було. Референдум у Нідерландах, попри те, що він звучить як «угода про асоціацію», насправді стосується внутрішньополітичних проблем країни - боротьби євроскептиків з єврооптимістами», - пояснює Петро Порошенко.

 

За його словами, «ситуація не проста, не збираюся зараз щось малювати у рожевих тонах». Водночас, Порошенко вважає, «це проблема не тільки України, а в більшій частині Євросоюзу».

 

Нагадаємо, що раніше Президент Порошенко неодноразово обіцяв швидке запровадження безвізового режиму з ЄС. Останнього разу, влітку, він заявляв, що українці подорожуватимуть до ЄС без віз вже у листопаді.