Всесвітній день пінгвінів: на станції «Академік Вернадський» показали сусідів, фото

16:28, 25.04.2024
Всесвітній день пінгвінів: на станції «Академік Вернадський» показали сусідів, фото

Нині на планеті налічується 18 видів пінгвінів, з яких 5 є в Антарктиці, а 3 гніздують безпосередньо в районі “Академіка Вернадського”. (Фото: Фейсбук Національний антарктичний науковий центр)

Дослідники  у Всесвітній день пінгвінів показали, які види мешкають у районі української наукової станції «Академік Вернадський» в Антарктиді.

 

Як інформує УМ, про це 25 квітня написав Національний антарктичний науковий центр у Фейсбуці.

 

Усього на планеті існує 18 видів пінгвінів, пʼять з яких живуть в Антарктиці, а три гніздують безпосередньо поблизу станції «Академік Вернадський». Ось їхні назви:

 

Pygoscelis papua — субантарктичний пінгвін;

Pygoscelis antarcticus — антарктичний пінгвін;

Pygoscelis adeliae — пінгвін Аделі.

 

 

Вони схожі тим, що починають шлюбний сезон антарктичною весною і будують гнізда з камінців. Обидва партнери по черзі висиджують яйця, а потім турбуються про пташенят і годують їх. А ще всі три види мають спільних ворогів — морських леопардів і поморників.

 

Водночас у них також є суттєві відмінності, зокрема в зовнішності. Субантарктичні пінгвіни найбільші й найяскравіші, вони мають зріст до 81 см, червоний дзьоб, білі плями над очима, а ще вони ніби вдягнуті у фрак. До того ж вони теплолюбні, на відміну від інших видів, що більше полюбляють холод.

 

Антарктичні пінгвіни дещо менші: їхній зріст до 77 сантиметрів, підборіддя перетинає тонка чорна смуга. Найменші серед трьох — це пінгвіни Аделі, які ростуть до 75 сантиметрів заввишки, мають чорну голову та біло-блакитні очі.

 

 

У районі станції «Академік Вернадський» рідко зустрічається сусідство цих трьох видів. Лише на острові Бут українські біологи фіксували, що всі разом щороку гніздували поруч й успішно виводили пташенят.

 

На острові Галіндез, де розташована українська станція, цього сезону була рекордна кількість субантарктичних пінгвінів — до семи тисяч. Тоді як пінгвінів Аделі було лише дві пари. Гнізд антарктичних взагалі не помітили.

 

 

Науковці вже пояснювали, що рекордна кількість субантарктичних пінгвінів на Галіндезі свідчить про потепління і зменшення площі морського льоду в Антарктиці, через що тварини мігрують і захоплюють нові території.

 

Як повідомляла УМ, «Академік Вернадський»: на станції полярників відбулася ротація експедицій.