Закон про квоти української мови на радіо набув чинності

09:15, 08.11.2016
Закон про квоти української мови на радіо набув чинності

Сьогодні набуває чинності закон про квоти на українські пісні на радіо ("Про внесення змін до деяких законів України щодо частки музичних творів державною мовою в програмах телерадіоорганізацій"), відповідно до якого частка українською мовою має становити не менше 25% в ефірі. 


Крім того, визначено, що при здійсненні радіомовлення телерадіоорганізації, які поширюють музичні твори, серед яких пісні на офіційних мовах Європейського Союзу відповідно до умов ліцензії становлять не менш як 60% загального обсягу пісень, поширених протягом доби, в тому числі не менш як 60% від загального обсягу пісень, поширених в кожному проміжку часу з 7:00 до 14:00 і з 15:00 до 22:00, повинні забезпечувати частку пісень державною мовою не менш як 25%.

 
Також телерадіоорганізації при здійсненні радіомовлення зобов'язані забезпечувати не менш як60% добового обсягу ведення передач, в тому числі інформаційно-аналітичних блоків, розважальних передач (дикторами, ведучими радіопередач) державною мовою.
 
За невиконання норми пропонується ввести штраф у розмірі 5% від загальної суми ліцензійного збору ліцензії.

Громадські діячі обіцяють тримати вухо на ефірах і повідомляти Нацраді з питань телебачення і радіомовлення про усі порушення - без жодних поблажок.

Зокрема, сьогодні рух "Простір свободи" о 14.30 оприлюднить перші дані про виконання закону про квоти на українські пісні.

Як повідомляла "УМ", закон про квоти на україномовний контент було прийнято Верховною Радою у червні 2016 року. 

Однак, у жовтні представники радіоіндустрії підписали меморандум про те, як вони не виконуватимуть квоти для української пісні. У той же час деякі радіостанції ще раніше почали звертатися до українських музикантів з проханням надати їм свої записи.

Закон викликав чималий резонанс, зокрема, ді-джей Анастасія Топольська також обурення з приводу вступу закону про квоти на українську музику в ефірі, а журналіст Матвій Ганапольський навіть пригрозив покинути Україну, якщо йому доведеться вести програму українською мовою.