ООН визнала Росію країною-окупантом в Криму

01:22, 16.11.2016
ООН визнала Росію країною-окупантом в Криму

Росіяни захоплють військову базу в Перевальному, березень 2014. (Фото з архіву.)

Генеральна асамблея ООН визнала Росію країною-окупантом в Автономній республіці Крим.

Український проект резолюції "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)" в ООН підтримали 73 країни.

Ще 23 країни висловилися проти, серед них - Росія і Білорусь.

Про це інформує постійне представництво України в ООН.

"ГА ООН схвалила резолюцію про права людини в Криму. 73 за, 23 проти. Росія називається державою-окупантом, не визнається анексія", - повідомили дипломати через офіційне представництво в Твіттері.

Прикметно, що постійний представник Росії в ООН Віталій Чуркін не був присутнім під час голосування.

У документі засуджується "обмеження прав людини, дискримінаційні заходи й практику щодо жителів тимчасово окупованого Криму, у тому числі кримських татар, а також українців і осіб, які належать до інших етнічних і релігійних груп, із боку російської окупаційної влади".

Резолюція підтверджує територіальну цілісність України, невизнання анексії Криму, закликає Росію надати безперешкодний доступ для моніторингу та містить звернення до Управління Верховного комісара ООН з прав людини підготувати окремий тематичний звіт щодо ситуації в Криму.

Документ Генасамблеї ООН також засуджує примусове залучення жителів окупованого Криму до служби в російській армії, всупереч Женевській конвенції.

Уперше в документах ООН Росія називається державою-окупантом, а АР Крим i місто Севастополь тимчасово окупованою територією.

Як повідомляла "УМ", напередодні Гаазький трибунал визнав окупацію Криму Росією війною.