Російський міністр Олексій Улюкаєв перебуває під домашнім арештом

16:59, 16.11.2016
Російський міністр Олексій Улюкаєв перебуває під домашнім арештом

Міністр Улюкаєв у Басманному суді Москви.

Міністр економічного розвитку Росії Олексій Улюкаєв перебуватиме під домашнім арештом у своїй московській квартирі по вулиці Мінській до 15 січня 2017 року. Таке рішення ухвалив Басманний суд Москви.

 

Про це повідомляють російські ЗМІ. Водночас, світові ЗМІ, аналізуючи в середу арешт ключового міністра уряду, сходяться на думці, що це стало прецедентом для Росії.

 

Пану Улякаєву інкримінують отримання хабара у розмірі 2 мільйони доларів від компанії «Роснєфть» за позитивний висновок щодо придбання державного пакету акцій компанії «Башнєфть».

 

Його арештували «на гарячому» в ніч на вівторок. До суду його привезли після п’ятигодинного допиту.

 

На судовому засіданні пан Улюкаєв відмовився визнавати провину і попросив обрати йому м'якший запобіжний захід.

 

«Я налаштований максимально співпрацювати зі слідством, бо моя репутація і моє добре ім'я можуть бути відновлені тільки встановленням істини у справі», - заявив пан Улюкаєв.

 

 

 

Утім, як заявив на засіданні слідчий Роман Нестеров, причетність міністра до інкримінованого йому злочину підтверджують свідчення очевидців. До того ж, на руці міністра нібито лишилися сліди спецрозчину, яким було оброблено ручку кейсу, в якому бум мільйон доларів. Інший кейс з мільйоном йому допомагали донести до авто працівники «Роснєфті».

 

«Улюкаєва затримали на місці злочину безпосередньо в момент отримання хабара, при ньому виявили явні сліди отримання хабара. Крім того, проти нього є свідчення очевидців», - сказав слідчий.

 

Захисники Улякаєва не заперечують, що в кейсах були гроші, але стверджують, що їхній клієнт їх не чіпав.

 

У свою чергу, речник російського президента Дмитро Пєсков заявив, що Володимиру Путіну доповідали про початок оперативної розробки справи Улюкаєва.

 

Водночас, видання The New York Times припускає, що арешт Улякаєва може бути помстою за спротив приватизації «Башнєфті», яке здійснювала «Роснєфть» і може свідчити про «ще одну перемогу російського силового крила над урядом Мєдведева в цілому».

 

До версії про помсту схиляються і кореспонденти ВВС, мовляв, «арешт є ефективнішою формою помсти ніж звільнення», до того ж це є «символічний удар по ліберальному таборі в уряді».

 

Тоді як The Guardian відзначає, що «ситуація с Улюкаєвим є частиною прихованої від сторонніх очей сутички між групами впливу в Кремлі, яка зараз може вихлюпнутися назовні».