Генпрокурор Луценко хоче посадити Януковича і Новинського за тиск на митрополита

18:58, 16.11.2016
Генпрокурор Луценко хоче посадити Януковича і Новинського за тиск на митрополита

Інфорграфіка Генпрокуратури про ролі Януковича, Новинського та інших.

Генпрокурор Юрій Луценко представив подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата від фракції «Опозиційний блок» Вадима Новинського.

 

За його словами, кваліфікацію дій мільярдера Новинського в процесі слідства можуть змінити. Підозру підготовлено і для колишнього президента Віктора Януковича.

 

Про це Луценко заявив під час засідання Регламентного комітету Верховної Ради у середу ввечері, повідомляє прес-служба ГПУ.

 

За словами Луценка, досудовим слідством встановлено, що «Новинський, починаючи з вересня по грудень 2013 року» мав виконати завдання колишнього президента Віктора Януковича: здійснення будь-якими засобами тиску на митрополита Київського і всієї Русі Володимира Сабодана.

 

Згідно плану замовників, організаторів і вконавців митрополит мав «відійти на спокій», а на місце померлого планувалося обрання лояльного до Януковича митрополита Бориспольського Антонія Паканича.

 

Для цього виконавці утримували в неволі особистого секретаря митрополита Володимира – Олександра Драбинка (нині також митрополит), щоб той не міг організувати належне лікування хворому Сабодану. При цьому, Драбинка позбавили волі (силою утримували у комплексі «Банний двір») за сприяння тодішнього глави МВС Віталія Захарченка і керівника столичної міліції Валерія Коряка.

 

 

«Слідство має факти про 40 з'єднань з мобільного Новинського на мобільний Коряка тодішнього начальника київської міліції у період утримання в неволі Олександра Драбинка з 16 вересня по 14 грудня 2013 року», - повідомив депутатам Луценко.

 

Відтак, Януковичу, Новинському, Захарченку і Коряку інкримінують ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини) та ч. 1 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень) Кримінального кодексу.

 

Генпрокурор стверджує, що Янукович знав про те, що Драбинка утримують силою в комплексі і не пускають до митрополита УПЦ МП. Це засвідчують листи митрополита Володимира до самого Віктора Януковича, тодішнього Генпрокурора Віктора Пшонки, міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка.

 

«Це означає, що митрополит Володимир дуже переживав за позбавлення волі особистого помічника та секретаря Драбинка і звертався до влади з цими питанням», - додав Луценко.

 

При цьому, Генпрокурор каже, прокуратура не ставить за мету просто покарати Новинського.

 

«Ми просимо дозволу на те, щоб Новинський став рядовим громадянином і доторканним для слідства... Я не виключаю, що в подальшому статтю Новинському змінять. Можливо послаблять, а може і посилять. Бо ж є ще й стаття «взяття заручника», – заявив керманич ГПУ.

 

Водночас, сам Вадим Новинський, під час цього засідання регламентного комітету Ради,  попросив допитати Януковича у цій справі. На його думку, «справу сфабрикованою на основі показань двох лжесвідків», а докази слідства є «юридично нікчемними».

 

Утім, Луценко заперечив Новинському: мовляв, тільки суд може визначити хто лжесвідок, а хто ні. За його словами, ГПУ підготувала повідомлення про підозру колишньому  президенту-втікачу  Віктору Януковичу за дану ним вказівку обмежити волю Олександра Драбинка.

 

 

Нагадаємо, 3 листопада Генпрокурор Юрій Луценко оприлюднив фотокопію подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата з «Опозиційного блоку» Вадима Новинського.