Полковник Іван Без’язиков не визнає себе зрадником

12:55, 14.12.2016
Полковник Іван Без’язиков не визнає себе зрадником

Іван Без'язиков, він же "Дядя Ваня" і "Луїз" у суді.

Затриманий за підозрою у державній зраді і тероризмі полковник ЗСУ Іван Без'язиков каже, що його шокували звинувачення слідчих СБУ. І каже, що хотів продовжити службу в армії після звільнення з полону влітку 2016 року.

 

Про це він заявив у Шевченківському райсуді Києва, де йому мають обрати запобіжний захід у середу.

 

Напередодні, у вівторок ввечері суд не зміг обрати запобіжний захід Без’язикову, оскільки йому нібито стало зле і його госпіталізували до однієї з київських лікарень. За даними СБУ, підозрюваний у зраді полковник пройшов медичне обстеження, у нього не виявлено проблем зі здоров’ям.

 

Тож у середу він знову прибув на засідання суду. Прес-центр СБУ додає, що цю ніч Без’язиков провів в готелі, а представники СБУ його «супроводжують для гарантування безпеки».

 

За словами полковника, «виправдовуватися завжди важко», тим більше, що у спецслужб до нього «півроку жодних питань не було, а зараз виникли знову».

 

«Я хотів продовжити службу у ЗСУ. Поки півроку була канитель, бо керівництво ЗСУ має якусь підозру до мене. Вони хочуть її або підтвердити, або спростувати. Тому зараз відбувається це судове засідання», – пояснив Без’язиков.

 

Під час попереднього судового засідання підозрюваний підтвердив, що під час перебування в полоні бойовиків ходив у російській військовій формі, і йому видавали російську зброю.

 

«Я ходив у військовій формі російського зразка, тому що в мене більше одежі не було. Тому що коли мене брали в полон, мій одяг розірвали на шматки взагалі», - виправдовується Без’язиков.

 

І додає, що пістолет системи Стєчкіна йому дали бойовики нібито для участі в інсценуванні, метою якого було схилити до переходу на бік окупантів іншого полоненого, майора Руслана Косинського.

 

«Це було інсценування, щоби провести експеримент, чи піде майор Косинський на співробітництво з ДНР. На щастя, він не пішов, виявив твердість», - розповідає полковник, якого за свідченням інших полонених, терористи називали «Дядя Ваня».

 

Як повідомляла «УМ» Служба безпеки України підозрює полковника ЗСУ Івана Без'язикова, звільненого з полону бойовиків, в участі в терористичній організації.

 

За версією спецслужби, він був завербований у полоні й збирав інформацію про сили АТО, маючи при собі зброю, зарплату й авто з водієм, надані військовими структурами Росії. Він також неодноразово виїздив до Ростова-на-Дону для консультації з кураторами з російських спецслужб.