Україна передала Італії 17 шедеврів епохи Відродження

17:12, 21.12.2016
Україна передала Італії 17 шедеврів епохи Відродження

Даріо Франческіні і Петро Порошенко під час передачі шедеврів у музеї Ханенків.

Україна офіційно передала міському музею «Кастельвеккьо» італійського міста Верона 17 викрадених картин, знайдених у травні 2016 року українськими правоохоронцями.

 

Церемонія передачі шедеврів епохи Відродження відбулася у Готичному залі музею Ханенків у Києві в середу.

 

Згідно з документами, які були надані прикордонною службою і військовою прокуратурою, загальна вартість цієї колекції перевищує 16 млн. євро.

 

«Жахлива трагедія сталася, коли картини найкращих майстрів людства були вкрадені з музею міста Верона. Думаю, це було, ніби вкрали частину серця цього міста. Але завдяки ефективній співпраці прокуратури, слідчих, прикордонників та інших українських правоохоронців вдалося не лише перекрити канал контрабанди мистецьких цінностей, не лише затримати контрабандистів, а й знайти ці безцінні твори мистецтва, які ми сьогодні, після завершення усіх офіційних процедур, повертаємо нашим італійським друзям», - заявив Президент України Петро Порошенко.

 

Глава держави подякував італійській стороні за можливість продемонструвати українцям ці безцінні витвори мистецтва, які тимчасово виставлялися у музеї Ханенків. За його словами, протягом декількох тижнів цією нагодою скористалися десятки тисяч киян і гостей міста.

 

«Впевнений, що сьогодні ми також започатковуємо дуже ефективну і надійну співпрацю між Україною та Італією в галузі культури», - зауважив пан Порошенко.

 

У свою чергу, міністр культурної спадщини, культурної діяльності і туризму Італії Даріо Франческіні зазначив: «Викрадення цих шедеврів стало великою трагедією для всієї Італії. Страх ніколи не повернути ці надзвичайні шедеври був дуже сильним».

 

Міністр додав, що завдяки співпраці між українськими та італійськими правоохоронними органами стало можливим повернути ці безцінні картини: «Сьогодні для нас велике свято, яке продовжиться і у Вероні, у зв’язку із поверненням цих справжніх скарбів на Батьківщину».

 

Пан Франческіні також наголосив на важливості затримання злочинців, які тепер понесуть покарання за посягання на світову спадщину.

 

Нагадаємо, що знайдені українськими прикордонниками картини написані італійськими митцями 15-17 століть. Зокрема, це:

 

«Портрет хлопчика з дитячим малюнком» вартістю 2 млн євро та «Портрет молодого ченця-бенедиктинця» пензля Джованні Франческо Карото;

 

«Святе сімейство» роботи Андреа Мантенья, що датується 1495 роком та оцінюється у 4 млн євро;

 

«Дама з лікнідіями» Пітера Пауля Рубенса вартістю близько 1,5 млн євро;

 

«Мадонна з куріпкою» Антоніо ді Пуччіо Пізанелло, що є візитівкою веронського музею та оцінюється у 4 млн євро.

 

Також колекція містить полотна Якопо Тінторетто («Банкет Бальтасара», «Суд Соломона», «Перевезення святого Грааля», «Самсон», «Мадонна з немовлям», «Портрет чоловіка»);

 

Ганса Де Йоде ("Морський порт", "Пейзаж"), Джованні Лоренцо Берніні ("Портрет Джіроламо Помпеї"), Доменіко Тінторетто ("Портрет венеціанського адмірала", "Портрет Марко Паскаліго"), Якопо Белліні ("Розкаяння святого Ієроніма").

 

Операція "Близнюки" тривала кілька тижнів та була на особистому контролі Президента України. Полотна були знайдені на острові Турунчук, що на Одещині, за 1,5 км  від придністровського сегменту українсько-молдовського кордону.

 

Викраденням картин займалася група у складі громадян Італії та Молдови, а до переміщення картин також були залучені громадяни Росії і українка. При цьому, за даними Держприкордонслужби, у перевезенні викрадених картин до Придністров'я і потім до Росії була зацікавлена ФСБ Росії.