Віктор Пінчук завуальвано озвучив ідеї Росії

16:15, 31.12.2016

Пропозиції Віктора Пінчука, викладені в його статті The Wall Street Journal, є "завуальованою російською ідеєю для України", вважає заступник голови Ради НБУ Тимофій Милованов.

"Один олігарх пише про "політичний прагматизм" і відмову від Криму в WSJ, інші просувають "економічний прагматизм". І те й інше – це повернення до "статусу кво". Але "статус кво" неможливий після того, як загинули люди за мрію іншою України. Ми або поміняємося і виживемо як країна, незважаючи на всі внутрішні і зовнішні обставини, які проти нас, або перестанемо існувати", - пише Т. Милованов на своїй Facebook-сторінці.

На його думку, стаття Пінчука завуальовано просуває вигідні для Росії ідеї.

"Не піддавайтеся спокусі "прагматизму". Це завуальована російська ідея для України – мовляв, по-іншому бути не може, пограли діти – вистачить, повертайтеся додому... Ми не діти і повертатися нікуди не будемо. Ми збудуємо Україну, навіть якщо в Україну не вірять наші офіційні лідери", - резюмував Милованов.

У свою чергу головний комерційний директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко висловив думку, що втілити пропозиції В Пінчука неможливо: Росія всупереч будь-яким гарантіям робитиме все, щоб не допустити розбудови заможної України, яка живе за європейськими принципами.

"Варіант, описаний Пінчуком, можна імітувати, але не можна реалізувати. Ми імітаціями займалися з часів здобуття незалежності. Ці імітації вже коштували нам злиднів, втрати Криму і війни на Донбасі. Наживалися на цих імітаціях наші олігархи і Росія. Може, потрібно зробити висновки хоча б з власних помилок?", - запитує Ю. Вітренко на своїй Facebook-сторінці.

На його думку, пропозиція В. Пінчука про отримання гарантій безпеки для України в обмін на відмову від вступу до ЄС, НАТО, заморозку питання Криму, згода на вибори на Донбасі під контролем Росії, є неспроможним.

"Гарантії безпеки – це, по-перше, зобов'язання США вступити у війну з Росією в разі військової агресії проти України. Чи готова нова американська адміністрація на це? По-друге, це розміщення в Україні військових сил, здатних стримувати військову агресію Росії, хоча б протягом достатнього часу. По-третє, це ядерний щит (система ПРО і гарантоване застосування ядерної зброї у відповідь). Чим це відрізняється від НАТО?", - зазначає Вітренко.

Він додає, що теза Пінчука про концентрації лише на економічному розвитку країни, також не витримує критики.

"Як багата Україна з європейськими принципами може влаштовувати Путіна? Аж ніяк. Йому не потрібен Крим і Донбас. Йому потрібно, щоб його владі нічого не загрожувало. Багата Україна з європейськими принципами – це загроза його влади. І погодитися на це він може лише якщо це допоможе запобігти іншій, більш прямійй і сильній загрозі", - вважає головний комерційний директор "Нафтогазу України".