Лід скрес: Вірменія та Азербайджан розпочали делімітацію кордону

12:25, 23.04.2024
Лід скрес: Вірменія та Азербайджан розпочали делімітацію кордону

На кордоні між Азербайджанською Республікою та Республікою Вірменія експертні групи країн приступили до процесу уточнення координат на підставі геодезичних вимірювань на місцевості.

У вівторок 23 квітня стартувала історична подія: Азербайджан і Вірменія  почали делімітацію кордону. Експертні групи країн уточнюють координати на основі геодезичних вимірювань місцевості.

 

Як інформує УМ, про це 23 квітня повідомило Міністерство внутрішніх справ Вірменії.

 

За підсумками восьмого засідання комісії щодо делімітації кордону з Азербайджаном, що пройшло 19 квітня, делімітацію кордонів узгодили біля вірменських сіл Баганіс, Воскепар, Кіранц і Беркабер та азербайджанських Баганіс Айрум, Ашагі-Аскіпар, Хейрімлі та Гизилгаджили. Сьогодні планують провести роботи на ділянці Баганіс — Воскепар.

 

Вірменське видання Armen Press із посиланням на МВС країни зазначає, що чутки про те, що якусь частину суверенної території Вірменії передадуть Азербайджану, не відповідають дійсності.

 

«Наголошуємо, що жодних змін на лінії зіткнення Вірменія — Азербайджан сьогодні не відбудеться. Після демаркації охорону лінії кордону передадуть вірменським прикордонникам», — ідеться в заяві.

 

Апарат прем’єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна раніше пояснював, що комісії двох країн відтворили на карті ті кордони, які існували між вищезгаданими селами за часів Радянського Союзу. Далі ці кордони мають уточнити та відобразити на землі.

 

Делімітація узгоджена на основі карт СРСР і відтворить кордони, які «де-юре існували між Радянською Вірменією і Радянським Азербайджаном», причому не йдеться про територіальні поступки Баку.

 

Навгадаємо, що християнська Вірменія і мусульманський Азербайджан сперечаються за деякі території, зокрема за Нагірний Карабах, понад століття. Кожна з країн вважає район своєю історичною територією, у кожної свої аргументи й трактування історії. Після війни 1991—1993 років і підписаної мирної угоди Нагірний Карабах став невизнаною республікою, яку де-факто контролювала Вірменія, а де-юре вона була частиною Азербайджану.

 

Як повідомляла УМ, Вірменія та Азербайджан  домовились про  нормалізацію відносин.