На стінах Софії Київської виявили тисячолітній автограф (відео)

15:33, 04.01.2017
На стінах Софії Київської виявили тисячолітній автограф (відео)

Софія Київська приховує ще багато таємниць.

Науковці виявили автограф художника, який він залишив тисячу років тому під час розпису стін Софії Київської фресками. Таким чином, учені з'ясували вже друге ім'я творців фресок.

 

Про це повідомляє ТСН у середу.

 

Заступник генерального директора з наукової роботи Національного заповідника "Софія Київська", кандидат іторичних наук В'ячеслав Корнієнко помітив досі невідому літеру "А" на стіні на висоті п'яти метрів.

 

Цьому напису приблизно тисяча років. Вчений переконаний, що напис "Господи, допоможи своєму рабу Кіріяку" залишено автором фресок.

 

Як відомо, храм розписували греки на запрошення князя Володимира.

 

Загалом у Софії досліджено майже сім тисяч графіті. Поміж "дописувачів" були не лише віряни - духовенство і княжі особи теж не гребували писати на стінах. Більшість записів релігійного характеру, але бувало всяке, наприклад, записи прокляття, любовні послання тощо.

"Кузьма - злодій. Вкрав ти м'ясо, щоб тобі ноги сплутало. Амінь", - розказує В'ячеслав Корнієнко, заступник директора національного заповідника "Софія Київська".

Також науковець показав журналістці унікальний автограф князівни Анни Ярославівни. А самі написи на стінах Софії він порівнює з сучасним чатом.

 

 

Проте для науковців написи на стінах - це передусім додаткове історичне джерело. Приміром, завдяки графіті встановлено, що саме князь Володимир Великий почав зводити Софію, а не Ярослав Мудрий, як той намагався собі у літописах приписати.

 

Саме завдяки софіївським графіті вчені дізналися, що навіть тоді серед киян був високий відсоток письменних. А з ХVI століття розпочалася велика міграція, і на стінах Софії з'явилися назви інших міст.