У Білій Церкві спаплюжено памʼятку національного значення

17:21, 10.03.2024
У Білій Церкві спаплюжено памʼятку національного значення

Фактично втратила автентичність будівля у Білій Церкві станційного доглядача, що входить до комплексу споруд Старої пошти

Пам’ятку національного значення, пов’язану із Тарасом Шевченком спотворили  в Білій Церкві. 

 

Як інформує УМ, про це10 березня повідомив інформпортал "Моя Київщина".

 

Спотворено будинок станційного доглядача, що входить до комплексу споруд Старої пошти. Зокрема дії власника знищили автентичний дерев’яний ґанок, замість якого з’явилася цегляна прибудова. Автентичні вікна замінили на пластикові.

 

Ансамбль споруд старої пошти у Білій Церкві (Стара пошта) має статус пам’ятки національного ще з 1979 року. Його звели у 1825-1833 рр. на важливій поштовій дорозі Москва-Одеса коштом графині Олександри Браницької. Вона була тіткою поміщика Павла Енгельгардта, у якого згодом викупили Тараса Шевченка.

 

У 1846 р. в готелі поштової станції перебував Тарас Шевченко під час роботи у складі історико-археографічної комісії. Будинок станційного наглядача з’явився пізніше, але він входить до історико-архітектурного комплексу, пов’язаного із життям поета.

 

 

Вести роботи в памʼятці національного значення можна лише з дозволу відповідних структур МКІП. Кардинальна ж перебудова або добудова є кримінальним злочином. Представники міської влади Білої Церкви та ГО "Україна Інкогніта" вже проінформували департамент культури і туризму КОДА. Там обіцяють негайно звернутися до правоохоронних органів, аби ті розібралися із ситуацією.

 

Як повідомляла УМ, 9 березня у Бородянці встановили рекорд з найтривалішого публічного декламування творів поета Тараса Шевченка за участю військових.