Віктор Янукович тікав з Бердянська до Криму на російському вертольоті

18:11, 22.01.2017
Віктор Янукович тікав з Бердянська до Криму на російському вертольоті

Віктор Янукович опинився 23 лютого 2014 року в Криму завдяки росіянам.

Російські спецпризначенці допомогли втекти колишньому президенту Віктору Януковичу і наближеній до нього жінці Любові Полєжай на військовому вертольоті Росії із Бердянська до Криму 23 лютого 2014 році.

 

Вже з Криму Янукович вилетів на вертольоті у компанії пані Полежай та колишніх керівників Генпрокуратури і МВС – Віктора Пшонки і Віталія Захарченка. Але після цього, Янукович у супроводі російських спецпризначенців знову повернувся до Криму з невідомих причин.

 

Це випливає зі свідчень представника Управління державної охорони (УДО) часів Януковича, як він надав слідству і які були зачитані під час розгляду провадження щодо державної зради колишнього президента на засіданні Печерського райсуду Києва у суботу, повідомляє Цензор.НЕТ.

 

Згідно свідчень охоронця, приблизно о 23:00 21 лютого 2014 року Віктор Янукович вилетів з Межигір’я до Харкова. Для відволікання уваги охорона запустила ще й президентський автомобільний кортеж.

 

22 лютого Янукович у Харкові зробив заяву для ЗМІ, але відмовився відвідати з’їзд Партії регіонів з невідомих причин. Того ж дня Янукович і Любов Полєжай, яку вважають його цивільною дружиною, а також охоронці втікача на чолі з начальником УДО Костянтином Кобзарем вилетіли з Харкова на 2 вертольотах Agusta.

 

«Під час польоту я дізнався, що диспетчер "Украероруху" наказав повернутися в аеропорт Харкова, посилаючись на наказ Турчинова (був обраний у ті дні головою Верховної Ради і в.о. президента – Ред.). Пілот повідомив, що для повернення не вистачить пального і вирішив сісти у Донецьку», - свідчить колишній охоронець Януковича.

 

Саме в аеропорту Донецька охоронці перевантажили речі Януковича і оточення у два літаки типу Фалькон. Але вилетіти їм не дозволили озброєні прикордонники. Після цього, Янукович і Полєжай пересіли на авто і поїхали до великої садиби в центрі Донецька, яка, на думку свідка, належала Рінату Ахметову.

 

Цікаво, що інцидент з прикордонниками про який згадує свідок, розповідаючи про обставини втечі Януковича, є єдиним, який трапився на всьому шляху. Жодних даних про обстріл кортежу, на чому наполягав сам Янукович під час допиту, свідок не згадав і не навів.

 

У подальшому свідок розповів суду, що із Запорізької області до Криму Януковича вивозили російські спецпризначенці. При цьому, всі охоронці змушені були здати мобільні телефони. У цей час на півострові на Януковича вже чекали Пшонка і Захарченко.

 

"Близько 2:00 23.02.14 ми виїхали у поле. Біля міста Бердянськ. Побачили світло фар автомобілів, три вертольоти, бортові номери не бачив, тільки розгледів червону зірку на одному з них. Кобзар віддав наказ завантажитися в ці вертольоти. Політ тривав близько години і ми здійснили приземлення на невідомий мені аеродром. Вивантажили речі. І невідомі чоловіки, як потім з'ясувалося російські військові, відвезли нас відпочити у вагончик неподалік злітної смуги. Вранці нам повідомили, що треба збиратися. Ми під'їхали до літака типу АН-26. На борту літака вже перебували Янукович, Полєжай, Захарченко, Пшонка, Кобзар і невідома група осіб. 10 озброєних чоловіків", - зазначив представник держохорони.

 

Вже з Криму Янукович із соратниками вилетіли до Росії (свідок вказує, що на невідомому аеродромі на технічному транспорті були написи «АНАПА»), але потім борт для чогось повернувся назад у Крим.

 

Можливо, "сім'ю" Янукович залишив в Росії, тоді як до Криму повернувся вже один з охороною, оскільки прізвища Полєжай, Пшонка і Захарченко свідок більше не згадує, повідомляє Цензор.НЕТ.

 

Після повернення Януковича з охоронцями до Криму автомобільний кортеж у супроводі російських військових порямував до Севастополя і опинився на території російської військової частини.

 

Саме тут Янукович і запропонував охоронцям або їхати з ним, або лишитися в Україні.

 

Нагадаємо, що під час допиту Януковича в режимі конференцзв’язку колишній президент усіляко уникав питань слідчих Генпрокуратури України про те, як він опинився в Росії у 2014 році.