Спецслужби Росії готують ліквідацію кількох українських політиків і журналістів

17:02, 23.01.2017
Спецслужби Росії готують ліквідацію кількох українських політиків і журналістів

Зрадників України готують в Росії у терористично-диверсійних центрах.

Спецслужби Російської Федерації готують ліквідацію низки українських політичних і громадських діячів, а також представників ЗМІ, щоб дестабілізувати ситуацію в Україні найближчим часом.

 

Про це йдеться у заяві секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олександра Турчинова, оприлюдненій прес-службою відомства у понеділок.

 

За словами пан Турчинова, російські спецслужби створили мережу терористичних груп, які мають вбити кілька політиків і журналістів "з метою нагнітання страху, створення хаосу та дестабілізації ситуації в Україні, щоб зламати готовність українців протистояти військовій агресії Росії".

 

Секретар РНБО вважає, що відповідальність за використання спецслужб для організації терористичної діяльності "повністю несе політичне керівництво Росії, яке перетворило свою країну на центр світового тероризму".

 

"Україна буде переслідувати в правовому порядку і вимагатиме, зокрема, через міжнародні інстанції, видачі всіх злочинців, причетних до організації терористичної діяльності на нашій території, які ховаються за посвідченнями російських спецслужб Росії. Ми будемо жорстко попереджувати будь-які дії, які загрожують життю українських громадян", - попереджає Олександр Турчинов.

 

Як приклад, секретар РНБО наводить спробу замаху на депутата Антона Геращенка, яка має російський слід. Мовляв, ця спроба свідчить про перехід російських спецслужб до нової фази продовження гібридної війни в Україні.

 

За його словами, для організації терактів російські спецслужби створюють агентурну мережу з криміналітету та бойовиків, які воювали в російських гібридних військах на Донбасі.

 

У свою чергу, депутат Антон Геращенко заявив у понеділок, що російські спецслужби  підготували 50 українських громадян для здійснення диверсійної та терористичної діяльності в Україні

 

"На території РФ взимку 2016 року було відібрано групу з 50 осіб різко антиукраїнських настроїв. Всі вони громадяни України. Російські спецслужби відібрали їх для підготовки на території однієї з областей України. Їх навчали стеженню, стрільбі, перевіряли психологічну готовність до здійснення терактів і диверсій на території України", - сказав пан Геращенко.

 

Депутат уточнив, що про українців-перевертнів повідомив заарештований вбивця українського майора з рівненського СІЗО Івана Мамчура. Цей кілер є уродженцем Маріуполя, двічі судимий.

 

Також депутат заявив про 99,9% імовірності того, що цей "диверсійно-терористичний центр" причетний до вбивства журналіста Павла Шеремета минулого літа у Києві.

 

Депутат також розповів, що свідчення про терористичну діяльність російських спецслужб надали і 15 терористів з так званої інтербригади ДНР, яка була розгромлена захисниками України в червні 2015 року в Мар'їнці. У Москві цим терористам запропонували повернутися в Україну і вчиняти не лише диверсії, але й розбої. Утім, злочинців було затримано українськими правоохоронцями.

 

"Коли їх почали допитувати, опинилися вони в СІЗО в місті Рівне – і, м'яко кажучи, зрозуміли, що поруч перебувають дуже патріотичні українські громадяни – вони захотіли співпрацювати зі слідством", – зазначив пан Геращенко.

 

Нагадаємо, що МВС і СБУ стверджують, що спецслужби Росії готували замах на народного депутата Антона Геращенка з "Народного фронту", якого вважають близьким до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Але замаху вдалося запобігти, а двох підозрюваних – заарештувати.