Адвокат Микола Полозов розповів про погрози слідчого ФСБ

16:39, 25.01.2017
Адвокат Микола Полозов розповів про погрози слідчого ФСБ

Микола Полозов вважає, що ФСБ його викрала.

Російський адвокат Микола Полозов заявив, що йому погрожували і намагалися залякувати під час допиту слідчі ФСБ в окупованому Сімферополі. Тому він вимагає реакції російського омбудсмена та адвокатського співтовариства.

 

Про це Полозов повідомив одразу ж після того, як його відпустили в середу.

 

"Це свавілля, неприкритий тиск на адвокатів", - сказав Полозов, коментуючи дії слідчих.

 

При цьому, він кваліфікує дії ФСБ як викрадення.

 

Адвокат нагадав, що 2 дні тому він говорив про утиски в Криму на засіданні ПАРЄ, а в середу після повернення його затримали.

 

Полозов підтвердив, що під час допиту зберігав мовчання, тримаючи у руках плакат з написом "Мовчить" та статтями Кримінального кодексу Росії, які забороняють адвокату розголошувати відомості про підзахисного. Зокрема, слідчих цікавила інформація про заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова.

 

Пан Полозов зазначив, що не зміг скористатися правом на адвоката. За його словами, слідчий погрожував йому.

 

"Слідчий погрожував чи залякував, що відмова від дачі показань також карається арештом до трьох місяців", - повідомив адвокат. І закликав адвокатське співтовариство Росії і уповноваженого Росії з прав людини Тетяну Москалькову «дати оцінку сьогоднішнім подіям, інакше нічого хорошого в Росії не буде».

 

На його переконання, слідчі повністю вийшли за рамки своїх повноважень, вони не мали права його затримувати. Закон про адвокатську діяльність і адвокатуру Росії накладає пряму заборону на допит адвоката, як свідка щодо обставин, які йому стали відомі у ході надання юридичної допомоги.

 

Відтак, Полозов буде оскаржувати незаконні дії слідчих, аж до звернення в Європейський суд з прав людини. При цьому він заявив, що формально сьогоднішні події можуть послужити приводом заборонити йому захищати Умерова.

 

"Те, що сталося сьогодні, це кричущий випадок", - підкреслив пан Полозов.

 

Нагадаємо, що 25 січня, в окупованому Криму шестеро співробітників ФСБ Росії затримали Миколу Полозова.

 

Пізніше слідчі ФСБ відпустили Полозова, який захищає представників Меджлісу Ільмі Умерова і Ахтема Чийгоза, оскільки не змогли його допитати через вперту, але законну  мовчанку.