Обміни заручниками гальмуються через відмову бойовиків повертатися до окупованого Донбасу

13:15, 17.02.2017
Обміни заручниками гальмуються через відмову бойовиків повертатися до окупованого Донбасу

Колишні бойовики відмовляються повертатися на окуповані території

Процес звільнення українських заручників, які утримуються на окупованій території Донбасу, гальмує небажання низки вже звільнених бойовиків та їх пособників повертатися до своїх поплічників, повідомляє Укрінформ з посиланням на джерело, причетне до переговорів щодо звільнення заручників.

"На переговорах у Мінську щодо звільнення наших заручників відбулися невеликі зрушення. Основна проблема, яка зараз виникла, - це небажання повертатися на непідконтрольні Україні території низки людей, які були в наданому з боку ОРДЛО списку і які вже відбули покарання та за "законом Савченко" були звільнені", - повідомив співбесідник Укрінформу.

Він зазначив, що вже близько 50 людей зі списку терористів вийшли на волю, а тепер кожного тижня близько 4 людей поповнюють їх лави.

“Ми правова держава, ми не можемо їх тримати далі чи примусово відвезти на непідконтрольні території. Втім, та сторона не вірить нам”, - зазначило джерело. З огляду на це наразі опрацьовується механізм того, як в умовах відсутності довіри між сторонами можна верифікувати небажання цих людей повертатися на територію ОРДЛО.

Українська сторона для обміну та підтвердження відмови терористів повертатися на окуповану територію пропонує залучити міжнародну організацію - Червоний Хрест.

“Українська сторона налаштована на те, щоб якнайшвидше віднайти цей механізм, оптимальний варіант - Червоний Хрест, оскільки це саме їх сфера відповідальності, втім інша сторона виступає проти цього. Наразі йде пошук взаємоприйнятних шляхів”, - повідомив співрозмовник.

Нагадаємо, що під час обміну заручниками 27 серпня 2015 року у форматі "12 на 12", перейти лінію розмежуванняз бойовиками погодивлося лише 11 українців, один залишився у підконтрольній терористам Горлівці.