Надія Савченко ухилилася від питань СБУ про поїздку до окупованого Донецька

15:01, 10.03.2017
Надія Савченко ухилилася від питань СБУ про поїздку до окупованого Донецька

Надія Савченко не розповідає, хто гарантував їй безпеку в окупованому Донецьку.

Депутат Надія Савченко відмовилася відповідати на більшість питань СБУ під час допиту щодо її поїздки на окуповану територію Донеччини. Вона також заперечила, що брала участь у спільних стрільбах з терористами ДНР.

 

Про це повідомив журналістам голова СБУ Василь Грицак у п’ятницю.

 

За його словами, під час допиту в СБУ щодо обставин її поїздки на окуповані території Донбасу, Надія Савченко скористалася гарантованим Конституцією правом не давати показання щодо себе, відповідаючи на більшість питань.

 

Йдеться про ст. 63 Конституції України, згідно якої «особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом».

 

"Вона прийша на допит один раз, потім його перенесла, і прийшовши на допит кілька днів тому, вона давала свідчення", - сказав голова СБУ.

 

Відповідаючи на запитання журналістів про можливість відкриття кримінального  провадження щодо Савченко, пан Грицак відповів: "Слідчі збирають матеріали, якщо їх буде достатньо для оголошення підозри, то слідчі діятимуть за законом".

 

Водночас голова СБУ наголосив, що ніякої спецоперації вітчизняних спецслужб під час поїздки Савченко до окупованого Донецька не було, і вона цю поїздку ні з ким не погоджувала. На його думку, візит Савченко до бойовиків був би неможливим без погодження з Кремлем.

 

"Вона цю  поїздку не погодила з жодним із органів державної влади. Не можу уявити, щоб хтось із бійців АТО туди поїхав - їх би порізали на шматки. Я ніколи не повірю, що це відбулося без погодження із кураторами з Москви", - сказав Василь Грицак.

 

І додав, що на допиті Савченко заперечила інформацію про участь у навчальних стрільбах терористів ДНР: "Була інформація, що вона брала участь у стрільбах ДНР. Вона сказала, що це неправда".

 

Утім, Надію Савченко допитали в СБУ не тільки щодо її візиту до окупованого Донецька, але і як свідка у справі про замах на народного депутата Антона Геращенко.

 

Про це в коментарі  Еспресо.TV розповіла сестра депутата Віра Савченко.

 

"СБУ викликала Надію як свідка, вона прийшла на допит 7 березня і поспілкувалася зі слідчими. Оскільки вона була в полоні ЛНР, то може знати тих, хто готував замах на Геращенко. Оскільки зараз йде процес щодо Ігоря Плотницького, з викрадення Надії, то були питання про людину, яка її викрадала, про замах на Антона Геращенка, про візит до окупованого Донецька", - каже Віра Савченко.

 

Нагадаємо, 24 лютого керівник центру зі звільнення полонених "Офіцерський корпус" Володимир Рубан і народний депутат Надія Савченко потрапили до окупованого  Донецька, оминувши контрольно-пропускні пункти.

 

Надія Савченко тоді повідомила, що відвідала дві камери, де утримуються 6 українських військовополонених, а наступного дня опублікувала список 34 українських полонених, яких вона відвідала в ОРДЛО.

 

Служба безпеки України вже опитала Рубана з приводу цієї поїздки й скасувала йому дозвіл на перетин лінії зіткнення.