Не божа служба: настоятеля Святогірської лаври відправили під варту за шпигунство

11:24, 25.04.2024
Не божа служба: настоятеля Святогірської лаври відправили під варту за шпигунство

Настоятеля Святогірської лаври відправили під варту. Він на проповіді розповідав про місця розташування Сил оборони. (Фото: Фейсбук Донецька обласна прокуратура)

Настоятеля Святогірської лаври УПЦ (МП) митрополита Арсенія заарештували за підозрою в поширенні інформації про розташування Сил оборони України.

 

Як інформує УМ, про це 25 квітня повідомили Донецька обласна прокуратура та СБУ.

 

Його відправили під варту без можливості внесення застави.

 

За даними слідства, у вересні 2023 року настоятель під час своєї проповіді розповів вірянам про місця розташування блокпостів, а також підрозділів ЗСУ, СБУ, Нацполіції й Сил оборони України на території Святогірської громади.

 

Згодом це відео опублікували на сайті лаври та в місцевій групі Telegram-каналу. В СБУ стверджують, що таким чином клірик намагався завуальовано «злити» росіянам місця дислокації українських блокпостів у фронтовому районі.

 

Крім того, митрополит ще до початку повномасштабного вторгнення висловлював прокремлівські наративи. Зокрема, в інтервʼю він називав збройну агресію рф «громадянським конфліктом».

 

Митрополиту повідомили про підозру за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (поширення інформації про переміщення, рух або розташування ЗСУ). Максимальне покарання — 8 років позбавлення волі.

 

Як повідомляла УМ,  на Хмельниччині настоятель храму УПЦ (МП) вихваляв путіна перед вірянами.