Янукович став першим обвинувачуваним президентом в історії України

17:02, 14.03.2017
Янукович став першим обвинувачуваним президентом в історії України

Віктор Янукович може увійти в історію як президент-зрадник.

Головна військова прокуратура направила обвинувальний акт у кримінальному провадженні про державну зраду колишнього президента Віктора Януковича до Печерського райсуду у вівторок. Відтак, Янукович став першим обвинувачуваним президентом України за роки незалежності.

 

Про це заявив журналістам Генпрокурор Юрій Луценко у вівторок.

 

"Сьогодні, як і обіцяли, ми передали обвинувальний акт відносно Януковича до суду.  Ця подія безпрецедентна, бо це не лише перший процес над президентом, але це також перше звинувачення у державній зраді лідера, якого обрала нація. Суд винесе свій вердикт не через 50, не через 100 років після зради, а по гарячих слідах скоєного важкого злочину - державної зради", - сказав Луценко.

 

За його словами, військову прокуратуру в суді представлятиме 27-річний прокурор Руслан Кравченко. І додав, що під час досудового розслідування зібрано достатньо доказів, щоб довести винуватість Януковича у суді.

 

"На сьогоднішній день Віктор Янукович, який переховується за кордоном постане перед судом в заочному засіданні. Він через особистий страх не буде присутнім на суді", - зазначив Генпрокурор.

 

За його словами, цей страх штовхнув Януковича до чергової брехні, зокрема, він заявляє, що ніякого листа про прохання введення російських військ на територію України  не підписував.

 

Юрій Луценко повідомив, що те ж саме заявили нещодавно і представники Генпрокуратури Росії, які надіслали листа про те, що ні в адміністрацію президента Росії, ні в Раду Федерації Федеральних зборів Росії ніякої заяви від Януковича щодо прохання використати військові сили Росії на території України не надходило.

 

«Це все брехня і я це доведу елементарно. Адже є документи від Ради Безпеки ООН і секретаріату про те, що цей документ є офіційним документом і був розповсюджений офіційним представником Росії Чуркіним у Раді Безпеки ООН», - каже Генпрокурор.

 

Провадження передали до суду саме зараз, оскільки 13 березня у адвокатів Януковича закінчився встановлений судом термін ознайомленні зі справою.

 

Тим не менше, захисники президента-втікача з адвокатського об'єднання «Aver Lex» заявили про неправомірну спробу представників Головної військової прокуратури вручити обвинувальний акт у справі про державну зраду.

 

«Документ адвокатами через його незаконність не отримано», - наполягає адвокат  Віталій Сердюк.

 

Утім, Генпрокурор Луценко наголошує, що захисники говорять неправду.

 

«Захист Януковича заявляє, що вони не ознайомлені з матеріалами обвинувачення. Це брехня. У мене в руках документи, які підписав захист Януковича. Вони ознайомлені з матеріалами кримінальної справи, зняли її копії і добре знають, про що йдеться в нашому обвинуваченні і які у нас докази», - сказав він.

 

Луценко продемонстрував журналістам заяву адвокатського об`єднання «Aver Lex», у якій йдеться про необхідність залучення помічника адвоката  до процедури ознайомлення в порядку Кримінально-процесуального кодексу  з матеріалами кримінальної справи.

 

«Тут знаходяться всі підписи і томи, які вони отримали», - додав Генпрокурор.

 

Нагадаємо, 20 січня 2017 року слідчим суддею Печерського райсуду міста Києва задоволено клопотання Головної військової прокуратури та надано дозвіл на здійснення спеціального (заочного) досудового розслідування в кримінальному провадженні за підозрою Януковича В. Ф. у державній зраді, посібництві у веденні агресивної війни тощо.

 

Під час допиту Януковича у справі колишніх бійців "Беркута" 28 листопада 2016 р. генпрокурор Юрій Луценко оголосив Януковичу підозру в держзраді.

 

Раніше Головна військова прокуратура Генеральної прокуратури України підготувала уточнену підозру Януковичу у справі про державну зраду. Зокрема, під час досудового розслідування було встановлено, що Янукович звертався з листом про введення російських військ на територію України до президента Росії, а також до Ради Федерації РФ.