Кабінет міністрів схвалив законопроект про створення Служби фінансових розслідувань

17:08, 22.03.2017
Кабінет міністрів схвалив законопроект про створення Служби фінансових розслідувань

Олександр Данилюк на засіданні уряду презентує нову Службу фінансових розслідувань (Прес-служба Кабміну)

Кабінет міністрів України схвалив законопроект про створення Служби фінансових розслідувань, яка замінить випадково ліквідовану податкову міліцію та інші органи, які розслідують економічні злочини.

"Законопроект передбачає створення центрального органу служби фінансових розслідувань та 7 територіальних відділень з чисельністю штату в 3,5 тисячі співробітників", - повідомив міністр фінансів Олександр Данилюк.

Тепер законопроект направлять на розгляд Національної ради реформ при президентові України.

"Є пропозиція схвалити цей законопроект, направити його в Нацрада реформ, а потім - до Верховної Ради, щоб швидше його прийняти", - сказав на засіданні уряду Прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Його пропозицію міністри одноголосно підтримали.

Служба фінансових розслідувань замінить податкову міліцію, а також відділи по боротьбі з економічними злочинами Національної поліції і СБУ.

Пропозицію прем'єра було прийнято членами уряду одноголосно.

Олександр Данилюк зазначив, що підслідними СФР будуть злочини за 21 статтею Кримінального кодексу, які завдають 80% збитків державі.

Крім того, у СФР буде і додаткова підслідність ще за 11 статтями Кримінального кодексу у випадках, якщо розслідування злочинів за цими статтями пов'язано з розслідуванням основного злочину, яке знаходиться в компетенції СФР.

Більш того, у компетенції нового органу будуть корупційні злочини у випадках, якщо вони не підпадають під повноваження Національного антикорупційного бюро.

Під час обговорення законопроекту міністри соціальної політики, оборони, а також молоді та спорту виступили проти норми в законопроекті, яка безпосередньо регулює механізм та рівень оплати праці майбутніх співробітників СФР.

"Мова йде про те, щоб ліквідувати податкову міліцію, вже остаточно, ліквідувати економічну службу Національної поліції, і ліквідувати відповідний економічний підрозділ у Службі безпеки України. Ліквідувати, створити єдину службу фінансових розслідувань, яка буде високоінтелектуальною, якісною з точки зору недопущення економічних злочинів проти держави. Це дуже добрий крок вперед щодо створення нормального бізнес-клімату", - зауважив Володимир Гройсман.