Арсенія Яценюка заочно заарештували за війну в Чечні

20:35, 27.03.2017
Арсенія Яценюка заочно заарештували за війну в Чечні

Арсеній Яценюк - злісний терорист, вважають в Росії

Арсенія Яценюка суд міста Єсентуки заарештував за участь у Чеченській війні на боці повстанців.

Його вже оголосили в міжнародний розшук.

"Постановою суду щодо Яценюка заочно обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту, в зв'язку з тим, що він 21 лютого 2017 року оголошений в міжнародний розшук. І вказано, що термін будуть обчислювати з моменту затримання обвинуваченого на території Російської Федерації або екстрадиції в РФ", - сказали в суді журналістам.

За словами колишнього прем'єр-міністра Яценюка, посольство України в Росії отримало копію повідомлення Ессентуцького суду.

"Слідчий з особливо важливих справ Головного слідчого управління Слідчого комітету РФ Північно-Кавказького округу Найманов А.К. направив до суду клопотання про мій арешт за звинуваченням у скоєнні злочину, передбаченого ч.2 ст.209 КК РФ, п "В", "з", "н" ст.102, ч.2 ст.15, п.п. "В", "з", "н" ст.102 КК", - написав екс-прем'єр на Facebook.

Він зазначив, що в статтях йдеться про "участь в збройній групі (банді) або в здійснюваних нею нападах"; "відповідальність за підготовку до злочину і за замах на злочин"; "умисне вбивство за обтяжуючих обставин".

"Це - звичайно, повна і схиблена маячня. Але це також і продуманий сценарій. Кремль шукає юридичні механізми переслідувань українських політиків. У цьому сценарії є намір вивести тему "звірств Яценюка в Чечні" на новий рівень для широкого спектру подальших дій", - вважає політик.

У вересні 2015 року голова слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін повідомив, що Яценюка підозрюють у війні на боці повстанців у Чечні.

"Проти військовослужбовців російських Збройних Сил воював Арсеній Яценюк. За даними слідства, Арсеній Яценюк брав участь як мінімум в двох озброєних зіткненнях, що відбувалися 31 грудня 1994 року на площі "Мінутка"в місті Грозний і в лютому 1995 року в районі міської лікарні № 9 міста Грозний, а також в тортурах і розстріли полонених військовослужбовців російської армії в Жовтневому районі міста Грозний 7 січня 1995 ", - заявив Бастрикін.

В матеріалах справи українців Карп'юка та Клиха, що перебувають в російській в'язниці, йшлося про те, що з ними воював Яценюк, повідомив їх адвокат Ілля Новіков. При цьому, в офіційних документах зазначалося, що Яценюк навіть позував для журналістів, але за півтора роки жодного фото так і не зв'явилося.