Бажаючі написати тотальний диктант «руского міра» прокоментували зрив акції в Києві

15:01, 09.04.2017
Бажаючі написати тотальний диктант «руского міра» прокоментували зрив акції в Києві

Росспівробітництво закрилося лише на час протестів активістів із "національного корпусу "Азов". Українські культурні центри в Москві закриті давно, а їх керівників переслідують російські силовики (Радіо Свобода)

Бажаючі написати тотальний диктант із російської мови, які зібралися біля відділення Росспівробітництва на вул. Борисоглібській, 2, у Києві, розповіли кримськотатарській журналістці Ельвіні Сеітбуллаєвій про те, для чого вони хотіли взяти участь в акції.

"Тотальний диктант - це захід, у якому беруть участь усі бажаючі люди будь-якої національності, які хочуть перевірити свій правопис, уміння володіти російською мовою, яка є однією із самих поширених, точніше найпоширенішою мовою на Україні", - коментує чоловік, що так і не зміг перевірити свої знання.

Після цього він став повчати, чому правильно вживати прийменник "на" відносно до України.

"Якби я написав "в Україні", мені б знизили оцінку", - впевнений він.

Чоловік розповів, що після диктанту було заплановано конференцію, на якій мали обговорювати права національних меншин "на Україні", наголосив він.

"Я хочу, щоб тут був рускій мір. Тут і так рускій мір ... Київ - це мати міст, вибачте мене, рускіх. Тобто тут і є джерело руского міра", - розповідає співрозмовник журналістки.

Інша співрозмовниця Ельвіни Сеітбуллаєвої сором'язливо розповідає, що Крим "повернули" Росії. Їй не подобається слово анексія, заявляє вона після своєї розповіді про підготовку до тотального диктанту.

"Повернули ... (сміється) ... Для мене це слово, я не признаю це слово анексія. ... Тому я говорю, повернули, ... Росії", - розповідає жінка, що прийшла до будівлі Росспівробітництва.

Ще одна жінка розповіла, що вона навчається в Університеті третього віку (спеціалізованому освітньому центрі для пенсіонерів), і там її запросили та зареєстрували на тотальний диктант.

Варто відзначити, що Університети третього віку створюються на базі територіальних центрів соціального обслуговування Києва, повідомляє інформаційна служба КМДА.

Нагадаємо, що близько тридцяти активістів партії "Національний корпус" зранку 8 квітня заблокували і скували ланцюгами вхід до будівлі Росспівробітництва, де мав відбутися "Тотальний диктант". Акцію по всьому світу організовує та фінансує міністерство освіти Росії.

"Чемодан-вокзал-Росія", - вигукували активісти у сторону тих, хто прийшов на тотальний диктант.

Відео із учасниками подій можна переглянути на YouTube-каналі Ельвіни Сеітбуллаєвої.