Інвестиційна компанія Dragon Capital повернулася до роботи після обшуків СБУ

16:35, 26.04.2017
Інвестиційна компанія Dragon Capital повернулася до роботи після обшуків СБУ

СБУ вилучила в офісі Dragon Capital не всю техніку.

Служба безпеки України завершила обшуки в офісі інвестиційної компанії Dragon Capital  в Києві у середу. Слідчі і оперативники вилучили частину комп’ютерної техніки компанії, після чого Dragon Capital повернулася до роботи.

 

Про це повідомила речник компанії Ольга Белобловська у Facebook.

 

"Обшук проводився в рамках закону і пристойності. Ми добровільно надали всю необхідну слідчим інформацію і на даний момент обшук ніби як завершений. Вилучали не всі комп'ютери. Повертаємося до роботи", - написала пані Белобловська.

 

Раніше речник Dragon Capital  вказувала, що обшуки відбувалися нібито через незаконне використання програмного забезпечення. Утім, пізніше вже цього не стверджувала.

 

Зауважимо, що перед цим прем'єр-міністр Володимир Гройсман доручив з'ясувати ситуацію з обшуком офісу компанії Dragon Capital, оскільки дізнався про це під час засідання уряду.

 

"Мені написали, що зараз проходять обшуки в інвестиційній компанії Dragon Capital. Ось як на це реагувати? Вилучають там техніку і так далі. Я доручаю урядовому уповноваженому зв'язатися зараз з Dragon Capital, з'ясувати, що там відбувається. Я не маю права втручатися в роботу СБУ, але вважаю, що там має відбуватися адекватно, без будь-якої паралізації роботи інвестиційного фонду. Такими речами інвестиційний клімат не створюється", - заявив пан Гройсман.

 

Тоді як журналіст Юрій Бутусов обурюється, що СБУ досі офіційно не прокоментувала обшуки в інвестиційній компанії.

 

«Прес-реліз СБУ потрібен, адже якщо роз’яснень не буде може скластися враження, що однією з причин може бути корпоративний конфлікт між інвесторами у справі SkyMall», - написав пан Бутусов.

 

За його словами, інвестор Хіллар Тедер, інтереси якого в Україні представляє Dragon Capital закидає рейдерське захоплення ТРЦ Sky Mall іншому інвестору Андрію Адамовському.

 

«Адамовський відомий як багаторічний партнер впливового депутата Блоку Петра Порошенка Олександра Грановського, добре знайомого з першим заступником голови СБУ Павлом Демчиною», - нагадує Бутусов. І нагадує про дружбу Грановського із заступником фракції БПП Ігорем Кононенком, який є давнім бізнес-партнером Петра Порошенка.

 

У свою чергу, гендиректор інвестиційної компанії Dragon Capital Томаш Фіала також не виключає, що обшуки СБУ можуть бути пов'язані з тиском у справі Sky Mall.

 

«Поки не знаю звідки ноги ростуть, але, можливо, хочуть відбити бажання боротися за виконання рішення Лондонського міжнародного арбітражного суду по SkyMall. Але це знову підтверджує, що без реформи правоохоронних органів, судової системи, без створення Служби фінансових розслідувань та Антикорупційних судів, ми будемо залишатися бідною країною», - повідомив пан Фіала у коментарі виданню "Економічна правда".

 

Зауважимо, конфлікт між партнерами Андрієм Адамовський і естонцем Хілларом Тедером триває з 2010 року, коли бізнесмени уклали угоду, за якою Stockman Адамовського виділила на добудову торгового центру $40 млн. Натомість вона отримала від Arricano 50%+1 акцію в кіпрському офшорі Assofit Holdings Limited, який володів ТРЦ через компанію Призма Бета.

 

Представники Андрія Адамовського неодноразово заявляли, що Тедер взяв в партнери інвестиційну компанію Dragon Capital Томаша Фіали, яка порушила умови конфіденційності угоди по Sky Mall

 

Високий суд правосуддя підтвердив рішення Лондонського міжнародного арбітражного суду, що дозволяє Arricano викупити частку в проекті ТРК Sky Mall.

 

Згідно з вердиктом, всі акції компанії Assofit Holdings Limited (володіла центром через свою дочірню компанію - Призма Бета) повинні до 5 червня безкоштовно перейти від Stockman Interhold S.A. Андрія Адамовського у власність Arricano Real Estate Plc Хіллара Тедера.