Сергію Мельничуку і бійцям «Айдару» не інкримінуватимуть тероризм

13:05, 24.06.2017
Сергію Мельничуку і бійцям «Айдару» не інкримінуватимуть тероризм

Сергій Мельничук відкидає усі звинувачення.

Слідчі СБУ не здобули фактичних даних, що свідчили б про вчинення військовослужбовцями батальйону "Айдар" і їхнім колишнім комбатом, а нині народним депутатом Сергієм Мельничуком кримінального правопорушення за ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу "створення терористичної організації".

 

Про це повідомляє СБУ в суботу.

 

"СБУ завершила перевірку можливої причетності окремих військовослужбовців "Айдару" до створення терористичної організації.  Слідчі дії проведено на виконання ухвали Шевченківського райсуду Києва", - йдеться у повідомленні спецслужби.

 

Утім, «айдарівців» можуть притягнути до відповідальності за іншими статтями Кримінального кодексу.

 

За даними СБУ, під час розслідування було отримано дані щодо вчинення окремими колишніми та діючими військовослужбовцями батальйону "Айдар" у складі злочинної групи низки злочинів насильницького спрямування.

 

"Ухвалено рішення про передачу отриманих фактичних даних до Сватівського відділу поліції Головного управління Нацполіції у Луганській області, де вже розслідуються інші правопорушення, вчинені злочинною групою військовослужбовців "Айдару", - додають у Службі безпеки.

 

Раніше ЗМІ повідомляли, що СБУ відкрила кримінальне провадження через розбійні напади позафракційного депутата Сергія Мельничука та бійців очолюваного ним  батальйону "Айдар" у Новосвітлівці Луганського області у 2014 році.

 

Зокрема, про це повідомили пресі визнані потерпілими Володимир Винник та Андрій Сухаревський.

 

За словами Винника, його заяву правоохоронці відмовлялися розглядати понад три роки. Але врешті-решт СБУ відкрила кримінальне провадження за статтями "створення терористичної групи" та "розбій". З огляду на нинішнє офіційне повідомлення СБУ, провадження щодо тероризму вже не розслідуватиметься.

 

Щодо розбою, Винник засвідчив, що 15 серпня 2014 року о 5:00 ранку в його дім нібито увірвались 10 п’яних бійців "Айдару", серед яких був сам Мельничук. За словами потерпілого, вони побили його зятя Андрія Сухаревського, викрали два автомобілі, 11,4 тис. доларів та 5,6 тис. гривень.

 

Свідок стверджує, що тоді "Айдар" пограбував майже всі будинки в поселенні. Мовляв, «людей зігнали в церкву, а в цей час грабували їхні домівки».

 

Тоді як Сергій Мельничук відкидає усі звинувачення проти його бійців та стверджує, що у серпні 2014 року його батальйон діяв спільно зі Збройними силами України.

 

Депутат Мельничук також заявив, що голова СБУ Василь Грицак погрожував йому сексуальним насиллям за пікет під адміністрацією Президента.