Кібератаку проти України готували місяць

19:51, 27.06.2017

Безпрецедентну кібератаку із використанням вірусу Petya.Aготували з метою дестабілізації ситуації в економіці та суспільній свідомості України протягом місяця.  

 

Про це повідомив член колегії МВС, народний депутат Антон Геращенко у Facebook.

 

“Сьогодні об 11:00 проти нашої держави була розпочата масована кібератака з використанням модифікованого під Україну версії вірусу "wannacry" - "cryptolocker". Лист, що містить вірус, приходив, здебільшого, поштою. За кілька днів і навіть тижнів до сьогоднішнього дня. На сьогодні можна сказати що атака готувалася не менше місяця", - пише пан Геращенко.

 

За його словами, листи, які надходили адресатам-резидентам України були російською і українською мовами.

 

“Організатори атаки добре знали специфіку розсилок службових листів в українському комерційному і державному секторі і маскували розсилки листів, що містять вірус, які з цікавості відкривали недосвідчені користувачі. У програмному коді вірусу була закладена дата запуску 27 червня об 11:00", - повідомляє депутат.

 

За його даними, кібератака, що має своєю кінцевою метою спробу дестабілізації ситуації в економіці та суспільній свідомості України, була замаскована під спробу вимагання грошей у власників комп'ютерів.

 

Пан Геращенко додав, що вірус зашифровує всі дані з жорсткого диска і вимагає викуп у кілька сотень доларів.

 

“Метою цієї тренувальної кібератаки, швидше за все приуроченої до Дня Конституції України, є офіси банків, редакції засобів масової інформації, об'єкти зв'язку, транспорту, телекомунікації, енергетики. Шкода від цієї кібератаки буде значна, але не катастрофічна. Наша держава не так сильно пронизана комп'ютерними системами, як Європа, США та інші економічно розвинені країни", - переконаний депутат.

 

І додає, що на його думку, сьогоднішня кібератака хоча і є наймасштабнішою в історії України, але вона не остання.

 

Як повідомляла «УМ», у вівторок в Україні відбулася масована хакерська атака на низку банків, енергетичні компанії та державні установи.

 

Зокрема, хакерських атак сьогодні зазнали банки "ТАС", Ощадбанк, "Південний", ОТП, Укрзалізниця, аеропорт Бориспіль, мережа "Епіцентр", "Нова пошта", ДТЕК, "Укренерго", "Київенерго", "Укрпошта", "Укртелеком", мережа заправок ТНК, ПБГ "Ковальська", ТРК "Люкс", "Київводоканал", видання "Кореспондент", сайт Кабміну і ряду міністерств, Пенсійний фонд, Київська міська державна адміністрація, а також "Запоріжжяобленерго", "Дніпроенерго" та Дніпровська електроенергетична система.

 

Про паралізацію роботи повідомили і у мережі заправок KLO и Wog.