Компанію M.E. Doc хочуть покарати за поширення вірусу "Petya"

14:07, 04.07.2017

Українська компанія M.E. Doc, яка випускає бухгалтерське програмне забезпечення, підпала під розслідування кіберполіції у зв’язку з серйозною хакерською атакою 27 червня.

Про це повідомив начальник кіберполіці України Сергій Демидюк виданню "The Associated Press" у своєму офісі в Києві, інформує "Українська правда".

За його словами, компанія знехтувала застереженнями щодо безпеки своїх технологій.

"Вони про це знали. Їх багато разів попереджали різні антивірусні фірми. За нехтування (загрозами) ці люди постануть перед кримінальною відповідальністю", – заявив полковник.

Демидюк та інші чиновники кажуть, що руйнівна атака минулого тижня в основному поширювалася через шкідливе оновлення до програми M.E. Doc, яку широко використовують українські бухгалтери та фірми.

У самій M.E. Doc не дали коментаря AP, хоча спершу заявляли про злам, а потім взагалі заперечував свою причетність до спалаху комп’ютерного вірусу, який завдав шкоди держустановам і компаніям в Україні, а також за її кордонами.

Керівники компанії Intellect Service Олеся Лінник та її батько Сергій заявили "Reuters", що їхнє програмне забезпечення не відповідає за поширення вірусу.

"Що було встановлено в ці дні, коли ніхто не спав і працював? Ми вивчали та аналізували наш продукт на сліди хакерства – він не заражений вірусом і все добре, він безпечний", – сказала Олеся, керівний партнер "Інтелект сервісу".

"Пакет оновлень, який було вислано задовго до того, як вірус поширився, ми перевірили 100 разів – і все гаразд", – додала вона.

Раніше повідомлялося, що вірус "Петя" запускається через фішингове повідомлення (файл Петя.apx) або оновлення програми M.E.doc. Кіберполіція заявила, що 27 червня о 10:30 ця програма оновилася – і далі шкідливе програмне забезпечення поширювалося за допомогою вразливості в протоколі Samba.

У Microsoft підтвердили, що вірус Petya.A почав розповсюджуватися через бухгалтерський софт M.E.Doc, створений в Україні. Хоча експерти заявляли про безпечність M.E.Doc.

У відповідь Microsoft'у українська компанія заявила, що вихідний код програми "M.E.Doc" не містить команди запуску додатка Windows rundll32.exe, а дані Microsoft TechNet свідчать лише про те, що програма, запущена на зараженому комп'ютері, сама зазнала зараження.