У Польщі схвалили суперечливу судову реформу попри протести

11:33, 22.07.2017
У Польщі схвалили суперечливу судову реформу попри протести

Влада Польщі не зважає на протести поляків.

Сенат Польщі схвалив нову редакцію суперечливого закону про Верховний суд, не зважаючи на масові протести поляків, які прокотилися країною у п’ятницю.

 

Про це повідомляють ЗМІ Польщі. 

 

Голосування відбулося в ніч на суботу: 55 сенаторів висловилися "за", а 23 - "проти". Під час голосування під стінами Сенату і Верховного суду в центрі Варшави тривали масові акції протесту.

 

Раніше цей закон схвалила нижня палата парламенту - Сейм. Тож закон набуде чинності після підпису президента Польщі Анджея Дуди.

 

Закон, серед іншого, передбачає звільнення з посад суддів Верховного суду, за винятком тих, яких призначив президент, і надає президентові право керувати діяльністю судів.

 

Нагадаємо, 21 липня Сейм Польщі у третьому остаточному читанні попри протести прийняв закон про Верховний суд.

 

Польська опозиція вважає документ "замахом на демократію" в країні. Його прийняття супроджувалося масовими протестами. Документ зустрів критику і за кордоном.

 

Згідно з ним, Верховний суд країни підпорядковуватиметься міністерству юстиції, яке зможе самостійно призначати голів апеляційних та окружних судів, без консультацій з представниками органів правосуддя.

 

Як повідомляла «УМ», упродовж останніх кількох днів у різних містах Польщі тривають протести проти запропонованих змін, зокрема під парламентом країни у Варшаві.

 

У Єврокомісії закликали владу Польщі утриматися від змін у судовій системі. Натомість, у Варшаві відповіли, що такі заяви Брюсселя є безпідставним втручанням у внутрішні справи країни.