В Одеському СІЗО практикували побиття арештантів і культ Дзержинського (відео)

18:26, 22.08.2017
В Одеському СІЗО практикували побиття арештантів і культ Дзержинського (відео)

Керівництво Одеського СІЗО поклонялося "Залізному Феліксу".

Обласна прокуратура розслідує факти службової недбалості співробітників Одеського слідчого ізолятора, через що стало можливим скоєння жорстокого вбивства ув'язненим працівниці установи на минулому тижні.

 

Про це повідомила прес-секретар Генпрокурора Лариса Сарган і оприлюднила відео побиття арештантів СІЗО на своїй сторінці у Facebook  у вівторок.

 

За її словами, під час відпрацювання інформації про можливі репресії, які відбулися після резонансного вбивства, прокуратура виявила факти нелюдського поводження з утриманими та розпочала розслідування за фактом перевищення службових повноважень. Під час слідства встановлено кричущі факти поводження з ув'язненими з боку працівників пенітенціарної установи.

 

У цьому зв’язку прокуратура змінила правову кваліфікацію на катування, за що передбачено 10 років ув’язнення.

 

"Встановлено вибіркове ставлення працівників установи до деяких утриманих, надання їм преференцій. Так, після вбивства співробітника СІЗО обшуки та «наведення порядків» проводилося не в усіх камерах та навіть не в усіх корпусах. До деяких місць утримання арештантів взагалі не заходили та не перевіряли дотримання режимних вимог", - зазначила пані Сарган.

При цьому, згідно з документацією, яку вивчили слідчі прокуратури, обшуки і необхідні заходи проводилися нібито в усіх камерах. Через це розпочато розслідування ще й за фактом службового підроблення.

 

За словами речниці Генпрокурора, сьогодні слідчі прокуратури продовжують обшуки у приміщеннях Одеського СІЗО та управлінні пенітенціарної установи.

 

На її думку, пенітенціарна система давно потребує кардинальних змін та перезавантаження у демократичному напрямку, і вбивство дівчини та катування утриманих - жахливе свідчення цього.

 

Пані Сарган також звернула увагу на те, що на стінах пенітенціарної установи досі висить "яскравий приклад тоталітарного режиму - портрет Ф.Е. Дзержинського". За цим фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 436-1 КК України (поширення представником влади комуністичної, нацистської символіки, пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного, тоталітарних режимів).

 

Як повідомляла «УМ», 17 серпня ввечері на території Одеського СІЗО у контейнері для сміття виявили частини тіла жінки-інспектора Олени Порошенко. У скоєнні злочину підозрюється 39-річний ув'язнений, який раніше вже притягувався до кримінальної відповідальності за умисне вбивство. На думку правоохоронців, він згвалтував та задушив жінку, потім тіло розчленував і викинув у сміттєвий контейнер.

 

За фактом службової недбалості та неналежного виконання своїх обов'язків співробітниками СІЗО прокуратура області відкрила кримінальне провадження. Начальника Одеського СІЗО В'ячеслава Коваля усунули з посади.

 

Водночас громадські активісти та родичі ув'язнених стверджують, що після жорстокого вбивства співробітниці пенітенціарної служби на території одеського ізолятора «розпочалися репресії». Мін'юст заявляє, що підтвердження фактів побиття в'язнів наразі немає.