Британська газета опублікувала фото російських розвідників, що готували переворот у Чорногорії

10:35, 29.08.2017
Британська газета опублікувала фото російських розвідників, що готували переворот у Чорногорії

Едуард Шишмаков і Володимир Попов в парку Белграда (The Telegraph)

Британська газета The Telegraph опублікувала фотографії двох чоловіків, яких називають співробітниками російського ГРУ і організаторами невдалого путчу в Чорногорії.

Про це повідомляє "Українська правда".

Жураналісти припускають, що ГРУшники слідкували за одним із чоловіків, найнятих для повалення уряду Чорногорії.

Стверджується, що на фотографіях зображені Едуард Шишмаков і Володимир Попов, яких, як очікується, поряд з іншими 13 обвинуваченими мають судитимуть за звинуваченням в організації путчу в Чорногорії і спробі вбивства прем'єр-міністра Міло Джукановича.

Фотографії, ймовірно, були зроблені в парку Белграда напередодні невдалого державного перевороту і є, як стверджують прокурори, ключовою частиною доказів зв'язку путчистів з російськими державними органами.

Шишмаков і Попов, яких судять за їх відсутності, як вказується, почали підготовку змови кілька місяців тому, відправившись в сусідню Сербію, щоб знайти відповідного організатора на місці.

У Сербії російські ГРУшники для своїх цілей найняли ветерана антизахідного руху Олександра Сінджеліча.

На одній з фотографій видно, як Шишмаков (№ 1 на фото - ред.) розмовляє з Сінджелічем (№ 2 на фото - ред.).



Після того, як путч провалився, Сінджеліч став свідком звинувачення і його свідчення стануть ключовою частиною процесу.

Шишмаков в 2014 році був знятий з поста заступника військового аташе Росії в Польщі після того, як поляки викрили його в шпигунстві.

Він відправився на Балкани скориставшись справжнім паспортом, оформленим на прізвище Широков, який, на думку прокуратури, він міг отримати тільки від офіційної російської влади.

Як повідомляла "УМ", Росія відкидає звинувачення у спробі держперевороту, хоча слідство вважає, шо колишній ГРУшник Шишмаков, який працював у посольстві Росії, причетний до злочину, коли план по поваленню влади в Чорногорії у жовтні 2016 року провалився.