У Москві скасували шкільні лінійки на 1 вересня через святкування Курбан-байраму

16:56, 02.09.2017
У Москві скасували шкільні лінійки на 1 вересня через святкування Курбан-байраму

Через масові мусульманські молебні біля мечетей часто перекривають рух транспорту (Обозреватель)

В деяких школах Москви скасували традиційні шкільні лінійки на 1 вересня через те, що у цей день мусульмани відзначали релігійне свято Курбан-байрам.

Про це повідомляє "Обозреватель".

Через те, що світське свято "Першого дзвоника" та релігійне відзначали в один день, депутати Держдуми РФ хотіли віддати на розгляд муніципалітетів перенесення світського свята. пізніше від цієї ініціативи відмовилис, бо проти виступили в міністерстві освіти.

Проте, в деяких школах лінійки все-таки перенесли. Зокрема, про таке рішення заявило керівництво московської школи N2107, розташованої поблизу соборної мечеті в Міщанському районі.

Крім того, в Міністерстві освіти Московської області повідомили про рекомендації підмосковної влади керівництву 35 шкіл, розташованих поблизу місць проведення святкових заходів з нагоди Курбан-байраму, перенести початок урочистої лінійки 1 вересня на 10 годину ранку.

У низці російських регіонів 1 вересня через Курбан-байрам було оголошено вихідним днем. Тим часом в анексованому Криму, де чималу частину населення складають сповідуючі іслам кримські татари, перенесли святкування не Дня знань, а Курбан-байраму. Вихідним на півострові стане понеділок, 4 вересня.

Про масове скасування шкільних лінійок повідомляють і жителі Петербурга. При цьому причини скасування лінійок називаються різні - погана погода і загроза теракту. Напередодні ФСБ повідомила про затримання в Москві і Московській області двох терористів, які готували атаки на 1 вересня.

Там, де свято "Першого дзвоника" пройшло у традиційному форматі, на першому уроці говорили на такі теми: "Росія - перша в космосі", "Росія - ядерна держава", "Росія - країна суперсучасних комп'ютерів".

Початок навчального року керівництво Росії зустріло в школах - президент Володимир Путін в Ярославській області, прем'єр-міністр Дмитро Медведєв у Подольську. При цьому в Кремлі заперечують, що часте спілкування Путіна з молоддю пов'язане з поки ще не оголошеною президентською виборчою кампанією, однією з важливих тем якої, за неофіційними даними, стане саме тема молоді.

Очільник РФ спочатку пояснив своїм майбутнім виборцям, багато з яких підуть голосувати в березні 2018 року, чому сильна Росія, куди вона йде, розповів про її досягнення, економічні показники, а потім поспілкувався з обраними дітьми з народу, привівши їм різні цифри і факти, покликані продемонструвати, що президент в курсі всього - він знає про атоми, безпілотники, про мозок, про Марс, про медицину... Були і незмінні включення з місць із регіонів Росії, під час яких школярі, які сидять у класах, розповідали президенту, в якій сфері вони мають намір працювати. У свою чергу, Путін підбадьорював їх, відзначаючи, наскільки важливий їхній вибір.

Голова Слідчого комітету РФ Олександр Бастрикін взяв участь в урочистому відкритті Санкт-Петербурзького кадетського корпусу СК. Перед генералом юстиції з завченими віршами виступили маленькі діти. Зокрема, дівчинка на ім'я Діана у віршах пообіцяла Бастрикіну, що вона готова працювати у відомстві і в разі необхідності притягнути до відповідальності власну маму.




Користувачі соцмереж відреагували на перенесення лінійок та виступ Путіна перед дітьми у дусі зустрічі із його підлеглими.



У той же день Президент України неформально спілкувався із першокласниками в школі на Харківщині.