Кримськотатарська активістка Веджіє Кашка померла після обшуків російських силовиків

14:20, 23.11.2017
Кримськотатарська активістка Веджіє Кашка померла після обшуків російських силовиків

Веджіє Кашка померла після нальоту на її дім російських силовиків (Gayana Yuksel / Facebook)

У Криму російські силовики провели обшуки в будинках кримськотатарських активістів, у тому числі 82-річної Веджіє Кашки, яка за декілька годин померла в лікарні.

Про смерть кримськотатарської активістки повідомляє Радіо Свобода з посиланням на джерела в лікарні. Цю інформацію підтверджують кримськотатарські активістки Муміна Салієва та Гаяна Юксель.

"Веджіє к'артана залишила цей світ. Пишу і не віриться. Не можу знайти слова, джемаат...", – написала Салієва у Facebook.

"Брудна провокація, влаштована сьогодні з метою дискредитації Меджлісу кримськотатарського народу і активістів, закінсилася трагічною смертю 82-річного ветерана", - вказує Гаяна Юксель у соцмережі.

Кримські ЗМІ повідомляють, що "в результаті пережитого стресу померла 82-річна жінка". "РІА Новини" стверджує, що ім'я загиблої – Веджіє Кашка.

Наразі відомо, що російські силовики звинуватили групу кримськотатарських активістів у тому, що вони вимагали велику суму грошей у громадянина Туреччини. 

За звинуваченнями у вимагання в особливо великих розмірах силовики провели обшуки у с. Холодівка в будинку Казима Аметова, у с. Грушівка – в будинку Бекіра Дегерменджі, в с. Південне – в будинку Ельміри Баранової-Газієв, в Сімферополі – у Курсеіта Абдуллаєва.

Бекір Дегерменджі, Куртсеіт Абдуллаєв, Асан Чапух, Руслан Трубач та Кязим Аметов затримані, повідомляють кримські ЗМІ.

Як стверджує Севгіль Мусаєва, Веджіє Кашка бала в борг громадянину Туреччини велику суму грошей у борг. Чоловік не повернув кошти, тому активісти вирішили підтримати жінку, яка понад півстоліття присвятила боротьбі за права кримськотатарського народу. Окупаційна влада вирішила, що дії активістів - це вимагання в особливо великих розмірах.

Під час "операції" із затримання тих, хто намагався повернути гроші, Веджіє Кашці стало зле, її забрала швидка допомога, але жінка померла в лікарні.

"Аналіз інформації, що надходить з Криму, свідчить про широкомасштабну спеціальну операцію, що проводиться ФСБ Росії в окупованому Криму, цілями якої є нові арешти активістів національного руху і компрометація Меджлісу кримськотатарського народу. При цьому, роль провокатора, явного або вимушеного, відведена громадянинові Туреччини Юсуфу Айтану, який втерся в довіру до сім'ї Веджіє Абла Кашка", - написав Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу та депутат Верховної Ради України.