У Раді безпеки ООН США та Росія взаємно заблокували резолюції про розслідування хіматаки в Сирії

09:41, 11.04.2018
У Раді безпеки ООН США та Росія взаємно заблокували резолюції про розслідування хіматаки в Сирії

Рада безпеки ООН вчергове продемонструвала відсутність консенсусу через загострення бойових дій у Сирії

У Раді безпеки ООН представники Сполучених Штатів Америки та Росії взаємно заблокували висунуті обома країнами резолюції про розслідування хімічної атаки в сирійському місті Думу.

Росію не влаштував проект резолюції від США, в якому пропонувалося провести незалежне міжнародне розслідування, а США та інші країни двічі не погодилося. щоб список "незалежних розслідувачів" складався в Росії, а висновки комісії були засекречені до окремого рішення дипломатів ООН.

Про це повідомляє Reuters.

Президент США Дональд Трамп та західні союзники обговорюють можливі військові дії, спрямовані проти президента Сирії Башара Асада. Його режим підозрюють у хімічній атаці цими вихідними на місто Думу у східній Гуті, де перебувають сили сирійських повстанців.

Дональд Трамп у вівторок скасував плановану поїздку до Латинської Америки, щоб зосередити увагу на реакції на сирійський інцидент.

Представниця США у Радбезі ООН Ніккі Хейлі заявила, що ухвалення резолюції США було б найменшим, що могла б зробити Рада Безпеки ООН. "Історія зафіксує, що в цей день Росія вирішила захищати монстра, а не сирійський народ", - сказала Хейлі.

Москва виступає проти будь-яких дій Заходу проти Асада та вже 12 разів після початку конфлікту накладала вето на дії Ради Безпеки щодо Сирії.

Згідно зі свідченнями Сирійської групи допомоги, в суботу у ймовірній хімічній атаці на місто Думу загинули щонайменше 60 людей і більше тисячі отримали травми. Лікарі та свідки зазначили, що у жертв були симптоми отруєння, можливо, нервовим агентом, і повідомили про запах газу хлорину.

Як повідомляла "УМ", авіакомпанії попередили про небезпеку польотів в районі Сирії. До цього Дональд Трамп погрожував надати "рішучу відповідь" на ймовірну хімічну атаку в Сирії, якщо будуть встановлені відповідальні за напад.