П’ятьох фігурантів «справи 26 лютого» в Криму засудили до умовних термінів

18:50, 19.06.2018
П’ятьох фігурантів «справи 26 лютого» в Криму засудили до умовних термінів

Мітинг 26 лютого 2014 року в Сімферополі (фото: Крим.Реалії)

П’ятьох кримськотатарських активістів, які виходили на мітинг в окупованому Сімферополі 26 лютого 2014 року отримали умовні терміни покарання.

Про це повідомляє "Громадське".

"Суд" окупантів призначив Алі Асанову 4,5 років умовно з випробувальним терміном 4 роки, Мустафі Дегерменджи 4,5 років з випробувальним терміном 3 роки, Ескендеру Кантемірову і Арсену Юнусову 4 роки умовно з випробувальним терміном 3 роки, Ескендеру Емірвелієву 3,5 роки умовно з випробувальним терміном 3 роки.

Всі свідчення під час "судів" носили загальний характер, жоден зі свідків не повідомив під час судового слідства будь-яких подробиць щодо ролі у мітингу чи провини підсудних. Жоден свідок не впізнав підсудних.

У вироку згадується про відеозаписи, на яких відображені окремі конфлікти осіб, схожих на підсудних з особами з боку проросійського мітингу. Портретна експертиза цих відеозаписів не проводилася.

За словами "судді", участь фігурантів "справи" в масових заворушеннях доведено "сукупністю" доказів.

Засідання у "справі 26 лютого" тривав з 20 вересня 2016 року. За цей час пройшло 103 судових засідання. За цей час звинувачення тричі змінювало обвинувальний висновок. Винесення вироку відкладалися тричі.

Нагадаємо, Ахтем Чийгоз був одним із фігурантів "справи 26 лютого". Окупанти звинуватили його у підбурюванні до масових заворушень. Ахтема Чийгоза звільнили після втручання президента Туреччини Реджепа Ердогана.