Журналісти упіймали чиновників на скупці Lexus та Jaguar по 50 тисяч гривень

18:03, 30.07.2018
Журналісти упіймали чиновників на скупці Lexus та Jaguar по 50 тисяч гривень

Угоди про продаж автомобілів часто укладаються із заниженими цінами в документах

Українські високопосадовці декларують коштовні автомобілі Lexus, Jaguar, Land Rover і навіть Tesla, вказуючи більш ніж скромну ціну у 48-50 тисяч гривень.
 
Про це дізналися аналітики проекту "Декларації" від Bihus.info.
Вони нагадують, що в січні 2017 року Національний банк заборонив готівкові розрахунки на суму більшу 50 тисяч гривень, тому, щоб обійти обмеження, угоди про продаж автомобілів часто укладаються із заниженими цінами в документах.
 
"А якщо ще й покупцем є чиновник - то йому такі оборудки вигідні подвійно, оскільки дозволяють уникнути питань до походження статків", - наголошують автори розслідування.
 
Їхнє дослідження показало, що в 2016-на початку 2017 року декларанти придбали 936 іномарок за ціною від 48 до 50 тисяч гривень.
 
"Найпопулярнішою маркою виявився німецький "автомобіль для народу" Volkswagen - 93 штуки. Також лідерами довіри є такі японські бренди як Toyota (68 шт) і Mitsubishi (58 шт). Нібито за символічні суми чиновникам вдалося стати власниками 41 Mercedes-Benz, 30 Audi, 29 BMW", - розповідають журналісти.
 
За їхніми даними, із автівок класу "люкс" у ціновому діапазоні від 45 до 50 тисяч представлені 13 Subaru, 7 Lexus, по 3 Dodge і Chrysler, 2 Land Rover і навіть по одному Jeep Grand Cherokee і Jaguar S-Type.
 
"Проте справжньою окрасою колекції стала Tesla Model S столичної комунальниці Тетяни Шуберт вартістю 50 тисяч гривень", - зазначають дослідники.
 
Як повідомляла "УМ", прокуратура Львівщини розслідує незаконне збагачення начальниці митного пункту "Рава-Руська" Олесі Заброварної. Причиною уваги правоохоронців стало розслідування, що викрило елітну нерухомість і кілька дорогих авто, записаних на родичів митниці