Після обшуків TUT.BY у Білорусі силовики прийшли до кореспондента Deutsche Welle Павлюка Биковського

12:06, 08.08.2018
Після обшуків TUT.BY у Білорусі силовики прийшли до кореспондента Deutsche Welle Павлюка Биковського

8 серпня білоруські силовики прийшли з обшуком до мінського кореспондента російської редакції Deutsche Welle Павлюка Биковського.
 
"До мене прийшов Слідчий комітет", - написав Биковський у своєму Facebook.
 
Журналіст сказав "Радіо Свобода", що до нього прийшли у "справі БелТА", але він уже багато років не цікавився стрічкою БелТА і не має ніякого стосунку до цієї справи. 
 
Слідчі пояснили Биковському, що прийшли робити перевірку за адресою, а не до нього особисто, і що мають ордер прокурора. Статусу підозрюваного Биковський на даний момент не має. 
 
Напередодні білоруські правоохоронці затримали одразу 8 журналістів опозиційних видань TUT.BY і БелаПАН.
 
За інформацією TUT.BY, після обшуку у виданні затримали і заарештували на три доби їхнього головного редактора Марину Золотову та редакторів Анну Калтигіну і Галину Уласик.
 
Крім того, до Слідчого комітету забрали редакторів Уляну Бобоєд, Дмитра Бобрика, журналістку Анну Ермаченок. Їхні телефони були заблоковані. 
 
Була затримана екс-редактор TUT.BY Євгенія Березюк, яка не працювала на порталі з 2016 року.
 
Увечері деяких журналістів стали відпускати на свободу. Станом на 22:00 були звільнені Бобоєд, Бобрик та Березюк.
 
У Слідкомі пояснили, що приводом для порушення кримінальної справи послужило "повідомлення державного інформагентства БелТА про збої під час здійснення доступів до платної підписки послуг, які надавалися названим підприємством одному з його замовників".
 
Як повідомляють в БелаПАН, у них теж проходив обшук, після чого до Слідчого комітету на допит повезли чергового редактора агентства Андрія Середу.
 
В СК виданню повідомили, що за підозрою в скоєнні злочину затримали міжнародного оглядача БелаПАН Тетяну Коровенкову, а також вищезазначених Золотову та Калтигіну.
 
В офісі TUT.BY о 8 ранку середи тривав обшук, було затримано кілька співробітників.
 
Як повідомляла "УМ", у Мінську в бізнес-центр Omega Tower, де розташований офіс найбільшого новиннєвого порталу Білорусі TUT.BY з обшуками прийшли силовики, які затримали трьох жінок та вилучили документи.