Об'єднавчий собор збирається в Святій Софії в Києві: відео онлайн, оновлюється

09:49, 15.12.2018
Об'єднавчий собор збирається в Святій Софії в Києві: відео онлайн, оновлюється

Об'єднавчий собор має затвердити статут Нової помісної української церкви і обрати її главу

У Соборі святої Софії в Києві в суботу, 15 грудня, проходить Об'єднавчий собор, який має затвердити статут Нової помісної української церкви і обрати її главу.
 
Вже після цього Вселенський патріарх Варфоломій зможе вручити лідеру нової церкви Томос про автокефалію - ця історична подія має відбутися 6 січня у Стамбулі.
 
На соборі, що проходить за закритими дверима, представлені три діючі православні церкви в Україні - Київського патріархату, Московського та Автокефальної православної церкви.
 
За всіма новинами та подробицями, онлайн-трансляцією, фото і відео слідкуйте в матеріалі "УМ".
 

 

 
17:19 Главою Об'єднаної церкви України обраний митрополит УПЦ Київського патріархату Епіфаній.
17:03 Прес-служба президента оприлюднила фото з Об'єднавчого собору. Оскільки засідання закрите, медіаматеріали безпосередньо звідти мають лише офіційні державні особи.
 
15:38 Петро Порошенко виступає зі зверненням під час Собору. 
 
фото: прес-служба президента України
 
"Ми пам’ятаємо слова святого апостола Петра: "Бог противиться гордим, а смиренним дає благодать!" Тож заради Господа і України прийміть найрозумніші зважені рішення. Вірю, що ви правильні люди, у правильний час, у правильному місці. Бажаю Об’єднавчому Собору успішної роботи", - сказав зокрема президент.
 
 
14:47 Людей на Софійській площі дещо поменшало. Вони слухають концерти українських музикантів в очікуванні рішення Об'єднавчого Собору.Ті, що приїхали з регіонів, розосередилися по центру Києва. Поруч працює різдвяний ярмарок, де продають гарячу їжу і алкоголь. Правопорядок охороняють посилені наряди поліції і Нацгвардії з автоматичною зброєю, передає РБК-Україна.
 
14:39 Фото засідання Об'єднавчого собору опублікував спікер президента Святослав Цеголко.
 
 
13:42 Скільки за часом триватиме Об'єднавчий собор - невідомо. На площі перед Софією люди співають, спілкуються, гріються в пунктах обігріву і чекають результатів собору.
 
Митрополити Симеон і Олександр проходять реєстрацію на соборі. Фото facebook.com/oBohdanTymoshenko
 
13:10 На Об’єднавчий собор прибули лише два митрополити від УПЦ Московського патріархату, повідомив директор релігійно-інформаційної служби Тарас Антошевський в ефірі "Громадського".
 
 
Об'єднавчий собор розпочався. Фото: прес-служба УПЦ КП
 
12:51 У Києві затримали двох чоловіків, що йшли на Об’єднавчий собор зі зброєю.
 
12:20 Як повідомляє прес-служба УПЦ КП, у Софії почався Об'єднавчий собор. У храмі Малої Софії відслужили літургію, а після пройшла реєстрація учасників Собору. Участь у соборі беруть церковні ієрархи, священики, миряни, повірені Константинополя, а також президент Петро Порошенко і голова Верховної Ради Андрій Парубій.
 
Об'єднавчий собор розпочався. Фото: прес-служба УПЦ КП
 
11:48 Петро Порошенко прибув до Софії. З периметра Софійській площі зняли оточення і президент пройшов через натовп людей в супроводі кількох охоронців. Він привітав присутніх, після чого зайшов в Софійський собор через центральний вхід, в той час як делегати Об'єднавчого собору потрапляли на територію через бічний.
 

 

11:22 На Софійську площу приїхав Андрій Парубій. У Софійському соборі почали дзвонити дзвони.
 
10:57 На Софійській площі працює мобільний пункт обігріву, всередині якого постійно знаходяться близько 50 людей. Вони змінюють один одного по черзі.
 
10:20 Після виступу Євгена Нищука на сцену вийшов Ігор Козловський, вчений-релігієзнавець із Донеччини, який був в полоні в окупантів Донбасу.
 
Поет Дмитро Павличко зачитав вірш про Варфоломія.
 
 
10:05 На Софійську площу прибув міністр культури Євген Нищук, передає кореспондент "України молодої". У своєму виступі він повідомив, що церковники з'їхалися, але ще не почали Собор. Він також заявив, що влада не втручається в церковні справи, але люди прийшли підтримати об'єднання православних церков.
 
"Час від часу з цієї сцени ми будемо переповідати, що відбувається всередині на Соборі", - додав він.
 
Євген Нищук. Фото: РБК-Україна
 
09:59 На даний момент на площі все чекають прибуття Петра Порошенка.
 
09:52 Прохід на Софійську площу можливий тільки через металошукачі. Перед рамками - черга в кілька сотень людей, що тримають в руках державні прапори. Вони скоординовано приїхали з різних міст.
 
Біля пам'ятника Богдану Хмельницькому на СОфійській площі стоять пункти обігріву. Фото: "Громадське"
 
9:35 Брати участь в соборі будуть 192 делегата. З УПЦ КП зберуться 126, з яких 42 єпископа, 42 священика і 42 мирянина. Від УАПЦ - 12 архієреїв, 12 священиків і 12 мирян. З представників УПЦ МП буде 10 єпископів, 10 священиків і 10 мирян, повідомляє РБК Україна. Нагадаємо, що всі учасники собору отримали від Варфоломія офіційне запрошення, згідно з яким кожен з них може взяти з собою одного священика і одного мирянина.
 
09:20 На Софійській площі зібралися тисячі людей.
 
фото: РБК-Україна
 
09:05 Напередодні стало відомо, що Об'єднавчий собор пройде в закритому режимі. Це означає, що на територію Софії представники преси пройти не зможуть, а голосування за главу нової української церкви буде відбуватися за закритими дверима. Транслювати будуть тільки спільну молитву архієреїв і вітальне слово.
 
Як повідомляла "УМ", нову українську православну Церкву очолюватиме предстоятель із титулом Митрополит Київський.