Прорив дамби в Україні створить величезні проблеми для продовольчої безпеки - ООН

10:47, 14.06.2023
Прорив дамби в Україні створить величезні проблеми для продовольчої безпеки - ООН

Підрив Каховської ГЕС серйозно вплине на продовольчу проблему у світі.

Підрив Каховської ГЕС на Херсонщині вплине на глобальну продовольчу безпеку і призведе до зростання цін на продукти – попередили в Організації Обʼєднаних Націй.

 

Як інформує УМ, про це заявив заступник генерального секретаря ООН з гуманітарних питань Мартін Гріффітс, повідомляє агентство Reuters.

 

Через підрив греблі прорвало 18 кубічних кілометрів води. Гріффітс заявив, що вплив на продовольчу безпеку може бути значним.

 

«Це — головний зерновий район країни, він є житницею не тільки для України, а й для всього світу. У нас вже є труднощі з продовольчою безпекою, і я впевнений, що ціни на продукти обовʼязково зростуть. Майже неминуче, що ми зіткнемося із величезними проблемами при збиранні врожаю та посіві наступного врожаю. І тому ми побачимо величезний вплив на глобальну продовольчу безпеку, ось що станеться», — заявив Гріффітс.

 

Гріффітс також заявив, що збитки такого масштабу громадянській інфраструктурі повністю суперечать міжнародному гуманітарному праву, включаючи Женевські конвенції.

 

Нагадаємо, що вночі 6 червня росія підірвала Каховську ГЕС у Херсонській області. За даними української розвідки, росіяни навмисно підірвали греблю, проте зробили це хаотично, через що затопили свою військову техніку. Загинули щонайменше 10 людей, на окупованому лівобережжі ситуація гірша, росіяни туди не пускають ООН.

 

Відбудова Каховської ГЕС коштуватиме до мільярда доларів і триватиме пʼять років. Орієнтовна сума збитків довкіллю через підрив росією Каховської ГЕС уже перевищує 55 мільярдів гривень.

 

Як повідомляла УМ, ООН формує евакуаційні групи для порятунку людей на окупованому Лівобережжі Дніпра.