Родичі загиблих в Оленівці вимагають повторних ДНК-експертиз за кордоном

11:29, 25.06.2023
Родичі загиблих в Оленівці вимагають повторних ДНК-експертиз за кордоном

Під час засідання Координаційного штабу. (Фото: Телеграм Коорштаб з питань поводження з військово полоненими.)

Проведення повторних ДНК-експертиз за кордоном вимагають родичі загиблих в Оленівці полонених військовослужбовців

 

Як інформує УМ, про це 24 червня повідомив Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими у Телеграм.

 

У Координаційному штабі відбулася зустріч рідних військовослужбовців, які постраждали або загинули під час теракту в Оленівці.

 

Запитання близьких військовослужбовців передусім стосувалися окремих аспектів проведення ДНК-експертиз та опізнання тіл загиблих.

 

Зазначається, що родичі вимагали проведення повторних експертиз за кордоном, позаяк на їхню думку не в усіх випадках експертиза в Україні давала оперативний та однозначний результат.

 

Крім того, родичі Оборонців цікавилися у слідчих, за якими критеріями російські терористи відбирали бійців для переміщення в ангар, де відбувся теракт. Слідчі пояснили, що окупанти відбирали людей не пов’язаних між собою очевидними критеріями: різного віку, різних військових звань, важкості поранень.

 

"Ми зможемо з упевненістю сказати, чи полонені, які перебували у підірваному ангарі, були або не були вибрані за певними критеріями лише після завершення необхідних слідчих дій. Зокрема, оглянемо місце злочину, екстрадуємо в Україну і допитаємо підозрюваних у справі. Тобто щонайменше після деокупації тієї території", — пояснив представник "Азову".

 

Окрім того, родичів поранених воїнів цікавило питання отримання довідок про поранення своїх близьких. Представники Коордштабу повідомили, що це питання перебуває в компетенції Уповноваженого Верховної ради з прав людини і на основі свідчень війсьвослужбовців такі довідки будуть видаватися.

 

Нагадаємо, що збройні сили рф ніч з 28 на 29 липня 2022 року здійснили прицільний навмисний артилерійський обстріл виправної установи в населеному пункті Оленівка, Донецької області, де утримувалися, зокрема і українські полонені. Загинуло 53 полонених, понад 130 було поранено.

 

Російські окупанти переслідували, таким чином, свої злочинні цілі - звинуватити Україну у скоєнні "воєнних злочинів", а також приховати тортури над полоненими і розстріли, які здійснили там за наказами окупаційної адміністрації та командування зс рф на тимчасово окупованій території Донецької області.

 

Пізніше Катерина Прокопенко повідомила, що місію ООН з розслідування трагедії в Оленівці не відновлять до деокупації.

 

Як повідомляла УМ, до України повернули тіла 54 героїв, які загинули внаслідок теракту в Оленівці.