НАТО-Україна: у альянсі дали рекомендації щодо нагальних реформ

13:48, 29.11.2023
НАТО-Україна: у альянсі дали рекомендації щодо нагальних реформ

Україна отримала від НАТО рекомендації щодо вступу до Альянсу, які деталізував Столтенберг.

На зустрічі у Брюсселі 29 листопада Міністри закордонних справ країн НАТО надали Україні рекомендації щодо первинних реформ для вступу до Альянсу.

 

Як інформує УМ, про це стало відомо із заяви 29 листопада генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга під час пресконференції у Брюсселі.

 

"Ми обговорювали членство в НАТО і ми дали рекомендації щодо первинних реформ, які мають бути в Україні, включаючи боротьбу з корупцією та підтримку прав людей. І Україна зараз набагато ближче до НАТО як ніколи раніше. І ми далі підтримуємо її боротьбу за свободу та її шлях до НАТО", - сказав Столтенберг.

 

Генсек НАТО наголосив, що він вражений, як Україна взагалі проводить ці реформи під час повномасштабного вторгнення Росії.

 

"Були конкретні зміни в законодавстві. Також відбуваються зміни щодо безпеки й Україна модернізує свої структури з розвідки. А якщо говорити про боротьбу з корупцією та боротьбу з тероризмом, то це важливо для України. Адже це дає стати більш сильною державою. І боротися не тільки проти Росії як з агресором. А також допомагає стати ближче до НАТО", - розповів Столтенберг.

 

За його словами, сьогодні однією з тем зустрічі було те, як можуть держави-члени НАТО співпрацювати з Україною щодо цих питань.

 

"Як ми можемо використовувати Раду Україна-НАТО для того, щоб далі працювати над вступом. І ми обговорили програму роботи, щоб далі говорити про питання модернізації українського суспільства. Частина законів, частина кроків вже була зроблена, імплементована. Ми бачимо певні кроки щодо боротьби з корупцією і це процес, який триває", - додав генсек Альянсу.

 

Нагадаємо, Рада Україна-НАТО була створена за підсумками саміту НАТО у Вільнюсі у липні 2023 року. Перша зустріч міністрів закордонних справ Ради НАТО - Україна проходить 28-29 листопада.

 

Як раніше вже заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг, глави МЗС країн НАТО на зустрічі дадуть рекомендації Україні щодо проведення реформ для вступу до Альянсу.

 

Все, що відомо про зустріч Ради Україна-НАТО на цю мить - читайте в матеріалі РБК-Україна.

 

Україна очікувала отримати запрошення на вступ до НАТО під час саміту у Вільнюсі, який відбувся цього літа. Київ розуміє, що матиме можливість приєднатись до Північноатлантичного альянсу лише після завершення війни, однак хотів отримати своєрідний політичний сигнал від союзників.

 

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг нещодавно заявив, що Україна отримає запрошення тоді, коли "погодяться всі союзники та будуть виконані умови".

 

Зокрема країни-члени НАТО, під час саміту, погодились, що Україна зможе вступити до Альянсу без Плану дій щодо членства за дещо спрощеною процедурою.

 

Як повідомляла УМ, Опитування українців: членство в НАТО є пріорітетнішим ніж вступ у ЄС.